hirdetés

Országszerte folytatódnak a nyugdíjreform elleni tiltakozások Franciaországban. A tüntetők egyre durvábban támadják a rendőröket. Több mint négyszáz  rendőr és csendőr sérült meg az eddigi összecsapásokban.  Csoda, hogy eddig senki nem halt meg.  A belügyminiszter véleménye szerint a szélsőbal felelős a történtekért . A rendőrök közel félezer tüntetőt tartóztattak le. Franciaországban több mint 900 helyen volt gyújtogatás.

 

Nem csitulnak az indulatok Franciaországban, a kormány által még az idén bevezetni kívánt nyugdíjreform elleni tiltakozások továbbra is folytatódnak, és a tüntetők egyre erőszakosabbak.

A fővárosban Párizsban és több nagyvárosban is heves összecsapások voltak a demonstrálók és a rendfenntartók között. A belügyminiszter általpublikált első adatok szerint 123 rendőr és csendőr sérült meg, összesen pedig több int félezer a sebesültek száma. A hatóságok eddig 80 embert vettek őrizetbe.

A helyzet a fővárosban volt a legfeszültebb, itt a rendőröknek könnygázzal kellett feloszlatni a feldühödött tömeget. Párizsban utcakövekkel felfegyverzett tüntetők üldözték a rendőröket, akik menekülés közben könnygázzal védekeztek.

A Place de l’Opéra nevű téren a rohamrendőröket körbevették a tüntetők és pirotechnikai eszközökkel támadtak rájuk. Párizsban volt olyan összecsapás is ahol a tüntetők tűzijátékkal és Molotov-koktéllal dobálták a kivezényelt rendőröket.

Az egyik döbbenetes felvételen az látszik, hogy a rendőrök elvonszolják a helyszínről egy társukat, akit épp a fején talált el egy lövedék, melynek következtésben eszméletét vesztette.A szerencsétlenül járt, magatehetetlen rendőrt métereken át vonszolták társai az úttesten, minél távolabb a támadó tüntetőktől.

Gérald Darmanin belügyminiszter március 24-én, pénteken reggel a CNews hírtelevíziónak nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban, elmondása alapján a március 23-i megmozdulásokban Páriszban 903 tűzesetet jegyeztek fel, országszerte 457 embert vettek őrizetbe és összesen 441 rendőr és csendőr sérült meg.

Gérald Darmanin szerint elszomorítóak ezek a számok, különös tekintettel a rengeteg sérült rendőrre és csendőrre, akik próbálták garantálni a tüntetők testi épségét.

A belügyminiszter kijelentette, hogy az országnak végre fel kell ébrednie és el kell ítélnie a zavargásokért felelős szélsőbalos elemeket.

Gérald Darmanin kiemelte, hogy a tüntetők nagy része békésen vonult az utcákon, de megjelentek a szélsőbalos black bloc aktivisták, akik a menet élére álltak és törni-zúzni kezdtek.

A belügyminiszter elmondása alapján mintegy 1500 szélsőbalos aktivistáról van szó, akiknek egyértelműen az volt a céljuk, hogy a rendőrökre támadjanak, utcakővel dobálták és vasrudakkal ütötték őket.