hirdetés

Indiában a következő évtől minden eladott mobiltelefonon pánikgombnak kell működnie. A nők biztonsága érdekében vezette be az új rendelkezést a távközlési minisztérium, ugyanis az országban döbbenetesen megugrott a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma.

indiai nők mobiltelefon

2017. január elsejétől Indiában mindegyik telefonon működnie kell a funkciónak, 2018-tól pedig a készülékeknek GPS navigációval is kell rendelkeznie.

Ismert, hogy India megdöbbentő csoportos nemi erőszakos cselekményekkel hívta fel magára az utóbbi időben a világ figyelmét. 2014-ben 300 ezer erőszakot jelentettek, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Ez számos vállalatot arra ösztönzött, hogy olyan megoldásokat fejlesszen, amelyek növelik a nők biztonságát. A pánikgomb bevezetését az illetékes miniszter, Maneka Gandhi szorgalmazta.

Mint a Bloomberg jelentéséből kiderül, a nők biztonságát akarják javítani az intézkedéssel. A gyakorlatban a pánikgomb úgy működik, hogy aktiválásához hosszasan lenyomva kell tartani az 5-ös vagy 9-es gombot a billentyűzeten.

Még nem világos, hogy miként kapcsolódik majd segélyhívóhoz a pánikgomb, mivel Indiának nincs egységes, nemzeti, 911-típusú rendszere, hanem négy különböző számon érik el a szolgáltatásokat. A központi 112-es segélyhívót idén vezetik be.