hirdetés

Kiderült, hogy hogyan tört le a British Museum római kori Vénusz-szobrának hüvelykujja. Az eset közel egy éve történt, de az intézmény csak most árulta el, hogyan sérült meg az értékes ókori műtárgy.

venusz-szobor-british-museumAz esetről az The Art Newspaper számolt be, amely tudni vélte, hogy a pincér túl közel dolgozott az alacsony talapzaton álló szoborhoz, és letörte a két méter magas nőalak jobb kezének hüvelykujját.

A British Museum csütörtökön közölte, hogy a szerencsétlen esetet komolyan vették, és az eseményért felelős személyeket megfelelő képzésben részesítették a műtárgyak védelméről. – Szakembereink teljes egészében helyreállították a műtárgyat, amelyet továbbra is kiállítanak – tették hozzá.

A Townley Vénusznak már hiányzik a mutatóujja, amely még azelőtt tört le, hogy a szobor a londoni múzeumba került.

A szerelem istennőjét félmeztelenül ábrázoló szobor egy Kr. e. negyedik századi görög Vénusz-szobor római kori márványmásolata, valamikor az 1., vagy a 2. században készült. Nevét Charles Townley brit műgyűjtőről kapta, aki megvásárolta az 1775-ben Róma Ostia kikötőjének fürdőiben feltárt ókori szobrot. A British Museum 1805-ben vette meg a műkincset.

2012-ben egy látogató letörte a Vénusz kezének egy részét, a korábbi törés mentén megsérült szobrot helyreállították.