hirdetés

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem mond le a panamai offshore-botrányban érintett izlandi kormányfő, csak „félreáll kicsit” – írják hivatalának közleményében.

Sigmundur David Gunnlaugsson

Sigmundur David Gunnlaugsson hivatalának közleménye szerint nem mondott le, és továbbra is a Haladó Párt elnöke akar maradni. A dokumentum szerint Gunnlaugsson csak javasolta, hogy helyettese, Sigurdur Ingi Jóhannsson vegye át ideiglenesen a kormányfői posztot.

A Haladó Párt korábbi értesülések szerint kedden azt közölte: az izlandi kormányfő felajánlotta lemondását, miután kiderült, hogy ő és felesége a panamai dokumentumok szerint csaknem 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. Gunnlaugsson azzal védekezik, hogy nem követett el adócsalást.

Jóhannsson az izlandi televíziónak adott keddi nyilatkozva bejelentette, hogy pártja megkérte őt a kormányfői tisztség átvételére. Egyelőre nem világos, hogy ez ténylegesen mikor történik meg.

A kormányfő lemondását hétfőn több mint 20 ezren követelték az ország fővárosában, Reykjavíkban. Gunnlaugsson aznap a tévében azt mondta, hogy ki akarja tölteni hivatali idejét, azaz a 2017 tavaszán várható választásokig a kormány élén akar maradni.

A panamai iratokban felmerült Bjarni Benediktsson izlandi pénzügyminiszter és Olof Nordal belügyminiszter neve is. A pénzügyminiszter egyik szóvivője megerősítette, hogy Benediktsson harmadrészben tulajdonos egy Seychelles-szigeteki vállalatnál, amelyet egy később meghiúsult dubaji ingatlanügylet miatt hoztak létre.