hirdetés

Magyarországon nincsenek betegágyak a kórházak folyosóin, Orbán Viktor pedig a népszavazással nem akarja elterelni a figyelmet a tényleges problémákról, hiszen az egészségügyben minden rendben van – többek közt ezt is tartalmazza az a levél, amelyet az egykori KDNP-s országgyűlési képviselő, a TV2 és az M1 volt msorvezetője , jelenlegi ír nagykövet juttatott el válaszul a The Irish Times múlt heti cikkére. Pedig Pálffy régen jó és éleslátású liberális újságíró volt.

pálffy istvánPálffy István arra inti a Suzanne Lynchet, a The Irish Times brüsszeli tudósítóját, hogy legközelebb jobban nézzen utána a magyar viszonyoknak, mert szerinte „a magyar egészségügyi rendszer az egyik legjobb Európában, a társadalombiztosítás mindenkinek garantálja az ingyenes ellátást és hozzáférhetőek a legjobb gyógyszerek is”.

Pálffy István, akit 2015 nyarán neveztek ki ír nagykövetnek, kiemeli – minimum tévesen –, hogy a betegeknek nem kell pluszpénzt fizetniük az ellátásért, nincsenek várólisták és a betegágyak sem sorakoznak a kórházak folyosóin. Hozzáteszi, hogy több ezer külföldi diák tanul a híres magyar orvostudományi egyetemeken.

A liberális tévésből lett nagykövet a magyar migrációs politikát is megvédi a brüsszeli tudósítóval szemben. Azt írja Pálffy, hogy Magyarország keményen lesújt az illegális migránsokra, az emberkereskedőkre és a csempészekre, de azokat szívesen fogadja, akik érvényes papírokkal vagy menekültstátusszal érkeznek Magyarországra. A miniszterelnököt illető jelzőkre vonatkozóan pedig megjegyzi, hogy az újságíró nem igazán érti a magyar politikát, amikor azt írja, hogy Orbán Viktornak más problémákra is koncentrálnia kellene.

Lynch a cikkében említést tett a kórházak állapotáról és a magyar egészségügy helyzetéről, amivel szerinte foglalkoznia kellene a magyar kormányfőnek a migrációs kérdésen túl. A népszavazás költségeiről is konkrét számokat közöl, és kitér arra, hogy a magyar népszavazás a kormány akaratát az EU-s szolidaritás fölé helyezné. A kritikus hangoknak teret adva megjegyzi az ír kollegina, hogy cinikus a népszavazás, mert az Orbán hatalmának további megerősítését szolgálja és a migrációs ügy napirenden tartásával a miniszterelnök eltereli a figyelmet az embereket érintő egyéb problémákról. Az újságíró megjegyzi, hogy az utóbbi időszakban, a déli határkerítés megépítése óta nem látni bevándorlót Magyarországon.

A népesség túlnyomórészt fehér – írja a The Irish Times hasábjain.
Pálffy István válaszlevelében cáfolja az újságíró azon állítását, hogy a betelepítési kvóta terve európai uniós jog lenne. A diplomata itt utal az Európai Tanács határozataira, amely szerint 40 ezer bevándorlót helyeznének át a tagországokba.

Mindezen kirohanása a dublini diplomatánknak fura, s picit megdöbbentő, hisz egykoron éleslátású liberális firkász volt Pista is. Kedvelte a bort és egyéb más liberális dolgokat is. Egyik jó haverja pedig az ex-Horn-bizalmi Rudi Zoltán volt. Sőt Pista néha még azt is megtehette, hogy szalonspiccesen vezethette a hírműsorokat.