hirdetés

Putyin nem kegyelmez az ISIS terroristáinak. Több mint ötszáz tonnányi bombát szórt az IÁ fegyvereseire az orosz légierő. A modern kori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő legutóbbi szíriai akcióját. Moszkva hadászati bombázókat küldött az Iszlám Állam egyes szíriai állásainak megsemmisítésére, részben megtorlásként az orosz utasszállító felrobbantásáért.

 TU-95 II

Összesen 25 darab Tu–22-es Backfire, Tu–95-ös Bear és Tu–160-as Blackjack hadászati bombázó vett részt a koordinált, nagy hatótávolságú akcióban– írja az amerikai The Daily Beast. Az egykor atomfegyverek szállítására kifejlesztett halálos gyilkológépek Oszétiából szálltak fel. Az akció a szíriai orosz légi csapások fokozódását jelenti, demonstrálva egyúttal azt is, hogy az orosz hadászati légierő immár magához tért és nem küszködik finanszírozási nehézségekkel.

Valerij Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök szerint 34 manőverező robotrepülőgéppel az IÁ 14 fontos célpontját sikerült megsemmisíteni, így parancsnoki központokat Idlíb és Aleppo tartományokban, valamint hadianyagraktárakat Szíria északnyugati részén. A 14 Backfire-t, 6 Beart és 5 Blackjacket útjuk során Szu–27-es orosz vadászgépek kísérték.

A washingtoni védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője szerint az oroszok – az elmúlt hetekben megszokottak szerint – előre tájékoztatták amerikai partnereiket az akcióról. Mindhárom repülőtípus több ezer kilométert tud repülni, a fedélzetén húsztonnányi fegyverzettel. Ehhez hasonló nehézbombázói csak az Egyesült Államoknak és Kínának vannak. Az, hogy egyszerre 25 ilyen bombázót vetettek be, komoly erődemonstrációnak számít. Az orosz légierőnek összesen 70 Backfire, 58 Bear és 13 Blackjack típusú gépe van.