hirdetés

Nem látszik a szíriai háború vége, öt éve ropognak a fegyverek szüntelenül. A Vöröskereszt vezetői szerint ez a konfliktus a legbonyolultabb, legsúlyosabb és a legösszetettebb humanitárius válságát okozta a világnak, és Szíria infrastruktúrája és működése teljesen megszűnt.  

syria 2 war

Szíria messze van a konfliktus befejezésének bármilyen távlatától – mondta Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke. A damaszkuszi központi kormányzat ellen 2011-ben kirobbant felkelés óta a háborúban több mint 280 ezer ember meghalt, több millió vált menekültté. Február 27-én az országban az USA és Oroszország által kezdeményezett fegyvernyugvás lépett életbe, ezt azonban számtalanszor megsértettek, a béketárgyalások pedig holtponton vannak.

Maurer szerint részleges fegyvernyugvás van érvényben, és egyes körzetekben nincs harc. Ez azonban nem érte el azt a kritikus mértéket, hogy stabilizálja az országot.

Egy csepp az óceánban. Abban segített, hogy egy kis reményt adjon az embereknek – mondta Peter Maurer.

A Vöröskereszt szerint a hatodik évébe lépett háborús konfliktus a világ legsúlyosabb és legösszetettebb humanitárius válsága. Az ország infrastruktúrája nagy részben összeomlott. Feltehetően ezzel is magyarázható az, hogy a szíriai konfliktus miért váltotta ki a lakosság ekkora mértékű elvándorlását – nyilatkozta Maurer.