hirdetés

Öt embert már őrizetbe vettek a brüsszeli hajnali robbantás kapcsán a rendőrök. Mint ismeretes, egy autóba pakolt po­kol­gép rob­bant a brüsszeli kri­mi­no­ló­giai in­té­zet­nél, az INCC-nél. A merényletben senki nem halt meg, a támadókon kívül.

Forensics enter the National Institute for Criminalistics and Criminology (INCC-NICC) to inspect the site of an explosion that happened early on August 29, 2016, in Neder-Over-Heembeek. An explosion at a criminology institute in Brussels, early on August 29, 2016, has caused major damage but no casualties, prosecutors and the fire service said. A car broke through three fences and was detonated close to the institute's laboratories causing a violent fire, according to Belgian medias. / AFP PHOTO / Belga / THIERRY ROGE / Belgium OUTA brüsszeli ügyészség és a rendőrség már öt embert őrizetbe vett az INCC épületénél történt hatalmas detonáció kapcsán. Az ügyészség hangsúlyozza, hogy bűncselekmény történt, de egyelőre azt kijelenteni, hogy ez terrorakció lett volna, felelőtlenség lenne.

Mint ismeretes, egy robbanóanyagokkal jól megpakolt autó nem sokkal hajnali 2 óra után áttörte a Neder-Over-Heembeek negyedben található épület hármas kerítését, és ezután nem sokkal hatalmas detonáció történt. A hatóságokat 3 óra körül riasztották, a helyszínre kiérkező mintegy harminc tűzoltónak hamar sikerült eloltania a tüzet.

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette a belga RTL híreit, és elmondta, hogy nagy volt a detonáció, de nem sérült meg a robbanásban senki.
A belga köztévé, az RTBF szerint kábeleket és egy akkumulátort találtak a helyszínen, és ebből arra lehet következtetni, hogy szándékos volt a merénylet. Egyes lapok egy vagy két támadóról számoltak be.
Az tény, hogy a nagy mennyiségű robbanóanyag belepakolva egy autóba, az régebben a tálibok, most az ISIS öngyilkos merénylőinek egyik fő és tipikusan jellemző szokása. Szíriában és Afganisztánban is így támadnak a terroristák. Igaz, őket újabb fegyveres öngyilkos katonák követik.