hirdetés

Oszama bin Laden fia az al-Kaida médiáján közzétett hangüzenetében fenyegette meg az Egyesült Államokat. Kijelentette, hogy bosszút fog állni Amerikán az apja meggyilkolásáért és a muszlimok elnyomása miatt.

Hamza bin Laden

A huszonegy perces felvételen Hamza bin Laden ostorozta az Egyesült Államokat, s azt hangoztatta, hogy az amerikaiak felelősek vezetőik cselekedeteiért.

„Itt mi mindannyian Oszamák vagyunk” – üzente az ifjabb bin Laden, akiről elemzők azt feltételezik, hogy átvenni készül a terrorszervezet vezetését Ajman az-Zavahritól, az al-Kaida jelenlegi vezérétől. Hamza bin Laden szent háborúval, dzsiháddal fenyegette meg az amerikaiakat, részben mert szerinte elnyomják a muszlimokat, részben pedig az apja haláláért.

„Ezentúl is lecsapunk rátok, és fenyegetni fogunk benneteket a saját hazátokban és külföldön is a palesztin, az afgán, a szír, az iraki, a jemeni, a szomáliai és a többi muszlim nép elnyomásának megtorlásaképpen” – jelentette ki Hamza.

„Ha azt gondolták, hogy az Abbotábádban elkövetett bűncselekményük megtorlatlan marad, akkor tévedtek” – fogalmazott. Abbotábád az a pakisztáni kisváros, ahol az amerikai hadsereg kommandósai 2011 májusában egy rajtaütésben likvidálták Oszama bin Ladent.

Üzenetében hangsúlyozta, hogy nem az apja személyéért fognak bosszút állni, hanem azért a férfiért, aki védelmezte az iszlámot.

Hamza képviseli a fiatalságot a szervezet idős vezetői mellett. Úgy tűnik, szeretné visszaszerezni az al-Kaida terrorhálózat vezetését és teret nyerni a térségben domináns Iszlám Állammal szemben.

 

(Fotó: Hamza bin Laden 2006-os videoüzenete az al-Kaida médiáján, az asz-Szahabon/Reuters)