hirdetés

Hiába nem lehet tüntetni és csoportosulni Párizsban a november 13-ai merénylet miatt, most több százan gyűltek össze, hogy jelezzék, nekik a klímacsúcs nem tetszik. Száz embert állítottak elő a francia hatóságok, miután a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták összecsaptak a rendőrökkel Párizs belvárosában.

párizs klímacsúcs

Összecsapások törtek ki vasárnap délután Párizs belvárosában a rendfenntartó erők és a klímacsúcs ellen tüntető aktivisták között. A francia rendőrség mintegy száz embert előállított – közölte Michel Cadot párizsi prefektus.

Kis erőszakos csoportokról van szó, amelyek Michel Cadot szerint gyertyákkal, pétanque-golyókkal, üvegekkel dobálták meg a rendőröket a République téren, akik könnygázzal válaszoltak. Az összecsapásokban senki nem sérült meg. A november 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi terroristamerényleteket követően kihirdetett gyülekezési tilalom ellenére több száz tüntető gyűlt össze délután Párizsban. Közülük váltak ki a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok, akik a rendőrökre támadtak.

Francois Hollande szombaton jelentette be, hogy a klíma-csúcstalálkozó számos előirányzott eseményét rendben megtartják. A fokozott biztonsági intézkedések miatt azonban a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által tervezett két párizsi vasárnapi, illetve a csúcs zárása utáni, december 12-i felvonulást.