hirdetés

Elsöprő győzelmet aratott Daniel Ortega hivatalban lévő államfő a nicaraguai elnökválasztáson – közölte a közép-amerikai ország választási bizottsága.

daniel_ortegaA hatóság szerint a szavazatok 99,8 százalékos feldolgozottsága mellett Ortega a voksok 72,5 százalékát szerezte meg.

Ortega negyedik hivatali idejét töltheti az ország élén, mostani győzelmével pedig a harmadik egymást követő alkalommal került az elnöki székbe.

A vasárnap megtartott elnökválasztáson Daniel Ortega a feleségével, Rosario Murillóval közösen indult. Az eddig kormányszóvivőként dolgozó Murillo a választáson megszerezte az alelnökjelölti tisztséget.

A kritikusok szerint a család így akarja bebetonozni hatalmát, mert amennyiben a 71 éves Ortega nem tudná megbízatása végéig ellátni tisztségét, a felesége venné át a kormányrudat.
A választásokon az elnök és az alelnök mellett a Nemzetgyűlés (Asamblea Nacional) 90 képviselőjéről, valamint az ország Közép-amerikai Parlamentbe (PARLACEN) küldendő húsz képviselőjéről is szavaztak. Ennek eredménye egyelőre nem ismert.

Az ellenzék nem tartja a választást sem szabadnak, sem átláthatónak, ezért a szavazás megismétlését követeli.