hirdetés

Mégsem fognak hétfőn Oroszországban tárgyalni egymással az észak-koreai és a dél-koreai politikusok Phenjan atomrakéta-programjáról, annak ellenére, hogy ugyan azon az eseményen vesznek részt – jelentette a Reuters.

eszakkorea2Valentina Matvijenko, az orosz felsőház szóvivője szombaton jelentette be, hogy Szentpéterváron, a parlamenti képviselők kongresszusán külön fog tárgyalni az észak-koreai törvényhozás alelnöke és a dél-koreai parlament elnöke – írja a Reuters.

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz vezetés szerette volna elérni, hogy a lehetőséget kihasználva a két ország közvetlenül tárgyaljon egymással, hogy megpróbálják közelíteni az álláspontjaikat.

A RIA hírügynökség azonban vasárnap Pjotr Tolsztojra, a orosz alsóház helyettes szóvivőjére és egy meg nem nevezett észak-koreai forrásra hivatkozva azt írta, hogy nem lesznek közvetlen tárgyalások. Az észak-koreai delegáció meg nem nevezett forrása szerint a Phenjanra nehezedő amerikai nyomás, valamint az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok nem teremtik meg az előfeltételét a közvetlen tárgyalásoknak.