hirdetés

Petro Porosenko ukrán elnök szerint orosz katonai invázió történt Ukrajnában. Az ukrán szakadárok vezetője korábban azt közölte: offenzívájukkal elérték az Azovi-tengert és elfoglalták Novoavazovszkot.

ukraine russian tanks

A település stratégiailag fontos helyen, az Oroszországot a Krímmel közvetlenül összekötő út mentén fekszik. Az ukrán védelmi tanács bejelentette, hogy visszavonta csapatait a városból, megfogalmazásuk szerint annak érdekében, hogy védjék katonáik életét. Közben Litvánia az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte, Antanas Linkevicius litván külügyminiszter azt mondta: Oroszország „nyilvánvaló katonai invázióba” kezdett Ukrajna területén.

Két napja szintén Novoazovszk városánál hatoltak be az orosz fegyveres erők 98-as légi szállítású hadosztályának katonai járművei. Arról Moszkva kedden azt állította, hogy „eltévedtek”. Az ukrán fegyveres erők tíz orosz deszantos katonát vettek őrizetbe, akik viszont azt vallották: parancsnokaik hazudtak nekik, azt mondták, hogy hadgyakorlatra mennek. A megszállt falvakból és orosz területről heves tűz alá vették a környező településeket. Közben a területtől északabbra fekvő, Donyeck megyei Amvroszijivka városába is behatoltak orosz katonák öt páncélozott járművel és egy Kamaz teherautóval.

Eközben mintegy száz, harckocsikból és katonai járművekből álló, feltehetően orosz katonai konvoj halad Donyeck felől Ukrajna délkeleti része felé, ahol két nappal ezelőtt új front nyílt, összecsapások kezdődtek az ukrán katonák és a Moszkva-barát szakadár fegyveresek között – állította szerdán az úgynevezett „terrorellenes” hadműveleti parancsnokság sajtószolgálata.

 A Facebook közösségi portálon megjelent közlemény szerint a hadseregnek olyan információi vannak, hogy harckocsikból, páncélozott szállító harcjárművekből, gyalogsági harcjárművekből és Grad típusú önjáró rakéta-sorozatvetőkből, összesen mintegy száz egységből álló konvoj halad a Donyeck megyei Sztarobesevét Telmanovóval összekötő úton az utóbbi település irányában, vagyis Donyecktől déli irányban.

A harckocsikon és katonai járművökön kétfajta megkülönböztető jelzés látható: fehér színű körök vagy háromszögek. A parancsnokság nem közli ugyan, hogy ez orosz haditechnika, de ilyen jelek felfestéséről számoltak be azok az orosz deszantosok, akik a minap konvojukkal Oroszország felől, a Telmanovótól negyven kilométerre délre fekvő Novoazovszknál behatoltak Ukrajna területére, és ott fogságba estek.