hirdetés

Ismertették az orosz légierő szíriai célpontjainak listáját. Az Iszlám Állam bázisai mellett a Szíriai Szabad Hadsereg kivételével a Nyugat által lázadóknak nevezett fegyveresek valójában „szélsőségesek” és „terroristák”, ezért ezen csoportok harcállásai is a likvidálandók között szerepelnek – nyilatkozta Oroszország damaszkuszi nagykövete.

Oroszország szeptember 30-án indított légi csapásokat a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

Alekszandr Kinscsak orosz nagykövet most azt mondta, hogy az orosz légierő az Iszlám Állam mellett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Frontra is számos csapást mért. Szerinte az IÁ és az an-Nuszra Front esetében minden világos, ezeket mindenki terrorcsoportnak tartja, szerepelnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő listáján is.

A nagykövet szerint azonban vannak más, Bassár el-Aszad szíriai elnök vagy az IÁ ellen harcoló szélsőséges csoportok, amelyeket szerinte egyesek a mérsékelt ellenzék fegyveres szárnyaként próbálnak bemutatni. Az úgynevezett mérsékelt csoportok az esetek többségében a vallási szélsőségesség táplálta bűncselekmények politikai leplezésére szolgálnak – tette hozzá a diplomata.

Kinscsak azzal vádolta meg a szíriai kormánnyal szemben álló legjelentősebb lázadócsoportnak számító Dzsais Al-Iszlám tagjait, hogy a fővárosban végrehajtott rakétavetős támadásaik révén civilek százainak haláláért felelősek. Ez nem más, mint puszta terrorizmus – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az orosz harci gépek egyebek mellett a szerintük az an-Nuszra Front egykori harcosaiból álló Dzsais as-Sám állásait is támadják, amely főként Aleppó tartományban tevékenykedik.

A nagykövet az Ahrar as-Sam milícia tagjait is terroristáknak nevezte. Ez az egyik legnagyobb szíriai felkelőszervezet, amely korábban megpróbált mérsékeltnek tűnni a Nyugat szemében. Az Ahrar as-Sam része a magát a Hódítás hadseregének nevező iszlamista koalíciónak, amelynek tagja az an-Nuszra Front is.