hirdetés

Megkezdődött az utolsó nagy ütközet Ukrajnában.Az orosz csapatok április 12-én, kedden Mariupol városának ellenőrzését tűzték ki célul, egy várhatóan Kelet-Ukrajnán átívelő hatalmas támadás részeként, miközben a védekező erők kétségbeesetten próbálták visszatartani őket, egyelőre sikerrel. Oroszország a Krímet próbálja meg összekötni Moszkvával így bekebelezve a donyeci és donbászi szakadár el nem ismert orosz területekkel.

 

A külföldi titkosszolgálatok és hírszerzői értesülések szerint Oroszország a megszállt Krímet próbálja összekötni a Moszkva által támogatott donyecki és a donbászi Luganszk szeparatista területekkel, és ostrom alá vette a stratégiai fekvésű várost, ahol egykor több mint 400 ezer ember élt.

“Valószínű, hogy a jövőben az ellenség megpróbálja átvenni az irányítást Mariupol város felett, elfoglalni Popasnát és offenzívát indítani Kurakhove irányába, hogy elérje a Donyeck régió közigazgatási határait” – mondta a Fegyveres Vezérkar. – közölte az Ukrajnai Erők a Facebookon.

Sajnos az ukrán védelmi erők rosszul állnak. Mariupolban az ukrán erőket „körbezárták és blokkolták az utánpótlástól az orosz seregek” Myhajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának tisztviselője szerint.

Az esélyei nem jók az ukrán seregeknek, sőt drámai de hétfőn azonban az ukrán hadsereg vezetése ragaszkodott ahhoz, hogy „Mariupol védelme folytatódjon”.

„A várost hősiesen tartó védelmi erők egységeivel a kapcsolat stabil és fenntartott” – írta az ukrán szárazföldi erők a Telegramon.

Éjszakai beszédében Zelenszkij újabb kéréssel fordult szövetségeseihez, hogy szerezzenek be több fegyvert a város védelmének fokozására.

„Nem kapunk annyit, amennyire szükségünk van, hogy mihamarabb véget vessünk ennek a háborúnak. Célunk, hogy teljesen elpusztítsuk az ellenséget a földünkön… különösen és, hogy feloldjuk Mariupol blokkolását” – mondta Zelenszkij elnök.

Hasonló katonai segítségért fordult a dél-koreai nemzetgyűléshez a nap elején, és azt mondta a törvényhozóknak, hogy Oroszország „teljesen elpusztította Mariupolt és hamuvá égette”.

„Legalább több tízezer mariupoli polgárt megöltek” – tette hozzá.

 

Nagy-Britannia hétfőn későn közölte, hogy megpróbálja ellenőrizni azokat a híreket, amelyek szerint Oroszország vegyi fegyvereket is alkalmazott a városban.

Nyugati illetékesek korábban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a konfliktus hetedik hetébe húzódva Oroszország ilyen szélsőséges intézkedésekhez folyamodhat.

Ivanna Klympush ukrán törvényhozó szerint Oroszország „ismeretlen anyagot” használt, és az emberek légzési elégtelenségben szenvednek.

Petro Andryuscsenko, a város polgármesterének munkatársa azonban a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt írta, hogy a vegyi támadást nem erősítették meg, és „hivatalos tájékoztatást várnak a katonaságtól”.

Keleten másutt is folytatódott a heves bombázás, miközben a civileket menekülésre sürgették, megelőzve a térségben várható orosz csapatok megerősödését.

Nyolc ember vesztette életét az északkeleti Harkiv városában végzett ágyúzás következtében – közölte Oleg Szinegubov, a regionális államigazgatás vezetője.

A Pentagon illetékesei hétfőn közölték, hogy az orosz erők megerősítik a Donbász térségét, különösen Izyum városa közelében, de még nem indítottak teljes offenzívát.cBeszámoltak arról, hogy egy orosz konvoj Izyum felé tart, Kramatorszktól egy órányi autóútra északra, és azt mondták, hogy úgy tűnik, hogy személyszállítók, páncélozott járművek és esetleges tüzérség keveréke.

Az ukrán védelmi minisztérium azt mondta, hogy úgy gondolja, hogy hamarosan jelentős támadás várható.

“Nem tudjuk pontosan, hogy mikor, de a felkészülésnek már majdnem vége” – mondta Olekszandr Motuzjanik szóvivő egy hétfői tájékoztatón.

Az orosz seregek összevonása a donbászi területen azt sugallják, hogy a közelgő diplomáciai megoldás reménye továbbra is csekély.Sőt Oroszország úgy véli sikerül leigáznia a kelet ukrajnai régiót és végső csapást mérnie. Azonban az ukrán seregek eddig is komoly meglepetéseket okoztak és feltehetőleg ezúttal sem fogják feladni.

Karl Nehammer osztrák kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott hétfői találkozója után kijelentette, hogy „meglehetősen pesszimista” a tűzszünet kapcsán,  mivel Putyin „ belelépett a háború logikájába”.

Ukrajna szövetségesei így megpróbálják fokozni a Moszkvára nehezedő gazdasági és diplomáciai nyomást , azonban az eddigi egység megrekedt– és konszenzus nélkül zárultak az uniós külügyminiszterek hétfőn a szankciók hatodik fordulójáról folytatott megbeszélései.

„Semmi nem kerül le az asztalról, beleértve az olaj- és gázszankciókat sem” – mondta Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája újságíróknak a találkozó után. – De ma nem született döntés.

Annak érdekében, hogy megerősítse Kijev szélesebb körű nemzetközi támogatását, Joe Biden amerikai elnök virtuális tárgyalásokat folytatott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel néhány héttel azután, hogy kijelentette, hogy Újdelhi „nem egyértelműen” reagált az orosz invázióra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa  – hétfőn ülést tartott az ukrajnai nők és gyermekek helyzetéről – a jövő héten újabb ülést tart az ottani humanitárius helyzetről, hogy nyomást gyakoroljon Oroszországra annak ellenére, hogy vétójoggal rendelkezik a testület felett. – mondták a diplomaták.

Az ENSZ BT hétfői ülésén a tisztviselők a konfliktus során a nők elleni erőszak kivizsgálását kérték.

„Ennek a háborúnak meg kell állnia. Most” – mondta Sima Bahous, az ENSZ Női Ügynökségének igazgatója a Tanácsnak.

„Egyre gyakrabban hallunk nemi erőszakról és szexuális erőszakról. Ezeket az állításokat függetlenül kell kivizsgálni az igazságosság és az elszámoltathatóság biztosítása érdekében.”-mondta Bahous.

Több mint 4,5 millió ukrán menekült hagyta el országát – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete – 90 százalékuk nő és gyermek.

A háború miatt összességében több mint 10 millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát.

 

( Horváth Szabolcs)