hirdetés

Atomfegyvereket visznek el az oroszok a belgorodi régióból a Putyin ellenes katonai csoportok betörése után. Az orosz katonák a helyi lakosokat is menekítik buszokkal és tankokkal.  Szinte senki sem tudja, hogy mi történik, csak azt, hogy Oroszország területén folynak a harcok. Moszkva szerint ukránokról van szó, Kijev azonban tagad.

Az orosz katonák megkezdték a belgorodi területen tárolt nukleáris fegyverek elszállítását – jelentette ki az ukrán hírszerzés főigazgatóságának szóvivője az Ukrainszka Pravda beszámolója szerint.

Mint ismertes Putyin ellenes milíciák áttörték az orosz határt és Belgorod megyében több települést is elfoglaltak. Az oroszokból álló milícia akciója mindenkit meglepett. Az FSZB és az orosz elit alakulatok elkezdték a lakosság kimenekítését buszokkal, katonai járművekkel. A milícia orosz harci helikopterekkel is tűzharca keveredett .

Andrij Juszov közlése szerint az atomfegyverek kiürítése a Belgorod-22 néven ismert létesítményből történik. Hozzátette, az oroszok a művelet végrehajtásához jelentős számú személyzetet használnak. A belgorodi területen kialakult állapotokkal kapcsolatban pedig kijelentette, hogy az egy belső konfliktus, az ukrán védelmi erők kizárólag saját területük felszabadítására összpontosítanak. Nyomatékosította, hogy Ukrajnának semmi köze nincs az ott zajló harcokhoz, az akcióban helyi Putyin-ellenes alakulatok vesznek részt.

A terület kormányzója arról számolt be a BBC szerint, hogy az orosz erők keresik azt a csoportot, amely megtámadta a határ menti Grajvoronszkij körzetet.

Vjacseszlav Gladkov közlése szerint nyolc ember megsérült, köztük két ember kórházba került, miután egy falut tüzérségi tűz alá vettek. A harcok három házat és egy helyi közigazgatási épületet is megrongáltak, és a helyzet továbbra is „rendkívül feszült”. Közlése szerint a régióban „terrorellenes műveletet” indítottak. Mindez különleges hatásköröket biztosít a hatóságoknak, többek között a személyazonosság ellenőrzésére és a kommunikáció megfigyelésére is lehetőséget ad a hatóságoknak.