hirdetés

Két orosz bombázót észleltek Nyugat-Európa partjainál szeptember 22-én, amelyek feltartóztatásában a norvég, a brit, a francia és a spanyol légierő vett részt – közölte a Télégramme című regionális lapra hivatkozva a France Info hírrádió.

tu-160-arcticA francia védelmi minisztérium szeptember 23-án írta meg a honlapján, hogy előző nap két TU-160 típusú orosz bombázó reggel 9 órától a délután közepéig incidenst okozott Norvégiától Spanyolországig.

Franciaország  két Rafale típusú repülőt küldött a tours-i bázisról az orosz gépek feltartóztatására, amelyek ekkor száz kilométerre a breton partoktól repültek. Miután a francia gépek dél felé terelték az orosz bombázókat, a spanyol légtérben két F-18-as spanyol gép vette át a franciáktól a kísérést.

A feltartóztatást és a kísérést szoros együttműködésben folytatta a NATO északi és déli operációs központja és a Lyon-Mont Verdun (francia) légi hadműveletek nemzeti központja – közölte a védelmi tárca.
Franciaországot és Spanyolországot megelőzően a hírrádió szerint Norvégia és Nagy-Britannia is mozgósította  légierejét az orosz gépek feltartóztatására.

Nem ez az első alkalom, hogy az orosz légierő megközelítette a francia partokat, ugyanakkor nem hatolt be a francia légtérbe. Február 17-én szintén két TU-160 típusú orosz bombázót tartóztatott fel a francia légierő, akkor a La Manche csatorna felett. Akkor a francia vezérkar megerősítette, hogy NATO-tagállam harci repülői nem először indultak orosz gépek feltartóztatására, amióta az ukrán válság miatt feszültté vált a Nyugat és Moszkva kapcsolata. Január 25-én a francia légierő két Mirage 2000 és egy Rafale típusú gépe szállt fel két TU-95 típusú orosz bombázó feltartóztatására, akkor is a La Manche csatorna felett.