hirdetés

Nagy bajban van Sara Mardini szír úszónő. Görögországban egy embercsempészek elleni vizsgálat keretében őrizetbe vették- közölte Csaralambosz Petszikosz, a migránsokat segítő önkéntesként dolgozó Mardini védője.

Syrian refugee and Olympic swimmer Yusra Mardini poses for the photographer during a training session in a pool at the Olympic park in Berlin, Germany, April 12, 2018. REUTERS/Fabrizio BenschSara és testvére Juszra Mardini 2015-ben került a sajtó figyelmének központjába, amikor szíriai menekültként a Törökország és Görögország közötti tengeri út egy részét úszva tették meg, maguk után húzva egy tutajt tizennyolc, úszni nem tudó társukkal. A testvérek Németországban telepedtek le. Sara később önkéntesként kezdett dolgozni az égei-tengeri Leszbosz szigetén, segítve az érkező migránsok fogadásában.

Sara Mardinit augusztus 29-én került a görög hatóságok kezére egy embercsempészhálózat felgöngyölítésére indított vizsgálat keretében, s legalább a jövő hétig őrizetben tartják – mondta Petszikosz. A hálózat állítólag Törökországból a görög Leszbosz szigetére csempészett embereket.

Az ügyvéd szerint legalább három nem kormányzati szervezet 30 tagját vették őrizetbe a vizsgálat során. Huszonnégyen közülük külföldiek – tette hozzá.

Kérvényeztük a tárgyalás előtti szabadlábra helyezését. A védencem mindössze egy segítő, s semmi köze a vádakhoz – mondta Petszikosz.

Ez egy próbálkozás, hogy kriminalizálják az önkéntesek tevékenységét – tette hozzá.

A rendőrség szerint a Leszboszon működő nem kormányzati szervezeteket februárban kezdték megfigyelni, miután elfogtak két aktivistát egy hamisított rendszámtáblával közlekedő görög katonai járműben.

Hivatalos adatok szerint több mint 19 000 menekült és migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, s a EU-török menekültügyi egyezmény, s a balkáni útvonal lezárása ellenére számos újabb illegális bevándorló érkezik Görögországba.