hirdetés

Fizethetünk a lefoglalt horvát mozdony miatt és jól be is szóltak Orbánnak, hogy már nem 1918-at írunk.  A horvát vasutak, a HZ ugyanis kiszámláz mintegy tízmillió forintot a MÁV-nak, azokat a költségeket, amelyeket a horvát szerelvény lefoglalása miatt elszenvedett a társaság – mondta Sinisa Hajdas Doncic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter. A vonatot állítólag nagyon rossz állapotban, tele szeméttel küldték vissza Magyarországról – jelentett ki újságíróknak. A miniszter azt is közölte, már nem 1918-at írunk, így náluk már nincsenek magyar címerek a vonatokon sem.

horvát vonat

A közel 30 ezer eurós számla magába foglalja a takarítás költségeit és azt, hogy a fekália, a bűz és a szemét komoly károkat okozott a vagonokban, amiért azok több hétig ott álltak a magyar oldalon – hangsúlyozta Sinisa Hajdas Doncic miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő október 7-ei tárgyalásán került szóba annak a horvát különvonatnak az ügye, amely szeptember 18-án – előzetes bejelentés, engedély és vonatszám nélkül – 36 horvát rendőrrel és 1059 migránssal érkezett Magyarországra, a magyarbólyi vasútállomásra. A történtek miatt Magyarország büntetőeljárást indított Horvátország ellen.

A horvát elnök kérésére a kormány úgy döntött, hogy a vonatszerelvény a vasútbiztonsági vizsgálatok befejeződését követően visszatérhet Horvátországba. A szerelvény október 8-án délelőtt érkezett vissza a drávaszögi Pélmonostorra (Beli Manastir).

A magyar büntetőeljárás bejelentésére reagálva a horvát közlekedési miniszter úgy reagált: Magyarország államfője túlságosan jobboldali beállítottságú, és a saját országában azt csinál, amit akar, de Horvátország sorsáról nem dönthet.

Még 1918-ban leszedtük a magyar szimbólumokat a vasútállomásokról és a vonatokról, és nem fogjuk megengedni, hogy újra felkerüljenek – szögezte le a tengerészeti és közlekedési miniszter, Sinisa Hajdas Doncic.

A horvát vonat visszaszolgáltatása komoly vitát váltott ki a leköszönő szociáldemokrata kormány és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) által jelölt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között is. A kormány vitatja, hogy az államfő érdeme lenne, hogy a vonat visszakerülhetett Horvátországba.