hirdetés

Megjött az első igazi K.O. Svájcbol. Orbán miniszterelnök így lehet nem tudja majd a luxus magániskolába járó lányát Ráhelt Svájcban meglátogatni. Az alpesi országban ugyanis rendesen kiverte a biztosítékot az orbáni menekültügyi kérdés megoldása.  A svájci kormánykoalíció második legerősebb pártja a Szociáldemokraták így kezdeményezik, hogy Magyarországnak minden pénzfolyósítást és támogatást függesszenek fel, és egyben a miniszterelnök Orbán Viktor kitiltását is kilátásba helyezték.

orbán tatyó

A svájci kormánykoalíció egyik legjelentősebb pártja a Szociáldemokrata párt úgy véli a balkáni útvonalon kialakult menekült káoszhoz nagy részben Magyarország járul hozzá. A szociáldemokraták Orbán Viktort kitiltanák Svájcból, Magyarország pénzügyi támogatását pedig is beszüntetnék.  A svájci kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Svájci Szociáldemokrata Pártnak az elnöke kérte egy vasárnap megjelent interjúban, hogy az alpesi ország fagyassza be Magyarország pénzügyi támogatását az ottani “emberi jogi helyzet és a menekültbotrány” miatt. Christian Levrat ezenkívül azt javasolja a svájci hatóságoknak, hogy tiltsák meg Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Svájcba való belépést.

A pártelnök a SonntagsBlick című, német nyelvű vasárnapi lapnak adott interjújában beszélt erről.

Svájc az Európai Unióval kötött kétoldalú megállapodásai keretében mintegy 1,2 milliárd euróval (370 milliárd forinttal) támogat tucatnyi olyan országot – köztük Magyarországot – amely 2004-ben, vagy azután csatlakozott az EU-hoz.

Amíg Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem tiszteli az emberi jogokat, Svájcnak vissza kellene tartania a Magyarország javára történő kifizetéseit” – jelentette ki  Christian Levrat. Magyarország támogatása helyett további pénzbeni támogatást kellene adni azoknak a szervezeteknek, amelyek igyekeznek biztonságossá tenni a menekültek európai vándorlási útvonalait – mondta.

A balkáni útvonalon kialakult káoszhoz nagy részben Magyarország járul hozzá – jelentette ki a pártelnök, és hozzátette, hogy Svájcnak Budapestre nem lenne szabad többé visszaküldenie menedékkérőket.

Ki kell nyitnunk a határokat, és növelni Svájc befogadóképességét. Svájc mindig nagylelkű volt az ilyen helyzetekben” – jelentette ki a Svájci Szociáldemokrata Párt elnöke.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményben reagált a svájci vádakra. Mint írták, Magyarország az elképesztően nagy bevándorlótömeg kezelésekor és ellátásakor minden uniós jogszabályt betart, emellett mindent megtesz azért, hogy megvédje a schengeni külső határt.