hirdetés

Orbán Viktor megvétózta azt a javaslatot, hogy a menekülteket a török táborokból telepítsék Európába. Ezért megszakadt a brüsszeli török–EU csúcstalálkozó. Nem Orbán volt azonban az egyetlen, aki szembement a megállapodással, azaz tervezettel. Az olaszoknak is bajuk van, hisz azzal a Törökországgal nem alkudoznának, ahol a sajtószabadságot lábbal tiporják.

orbán brüsszel

Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ez is oka volt többek közt annak, hogy megszakadt az uniós csúcstalálkozó. Jelenleg külön egyeztetések folynak – közölték brüsszeli források.

A Sky News a magyar kormányszóvivőre hivatkozva számol be ugyanerről az információról.

Orbán Viktor Azerbajdzsánból megérkezve már a csúcs előtt azt mondta, az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen.

Egy EU-tisztségviselő úgy jellemezte a helyzetet, hogy az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán – jelentette a Reuters hírügynökség hétfő este.

Nem biztos, hogy Orbán volt az egyetlen, aki szembement a megállapodással, Matteo Renzi olasz miniszterelnök például keményen bírálta a török kormány sajtószabadság elleni támadását, és kijelentette, hogy csak akkor paktál le Törökországgal, ha garantálják, hogy nem lesz több ilyen.

Más források is arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást. Ami biztos, hogy a résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak.

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodás tervezetének értelmében az EU megduplázza a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezelésében nyújtott támogatás jelenleg 3 milliárd eurós összegét,  emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. Ankara pedig ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.