hirdetés

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Orbánt megválasztották az Év emberének a dél-lengyelországi Krynicában megrendezett Gazdasági Fórumon. Az erre felhatalmazott testület 33 tagjából 12 adta rá a szavazatát a titkos voksoláson. A második helyen Klaus Johannis román elnök végzett -– írta az Onet.pl hírportál.

orbán gazdasági FórumA svájci Davosszal versengő rendezvényt immár 26. alkalommal rendezik meg. Tavaly Jaroslaw Kaczynskinek ítélték a címet, akinek jobboldali-nacionalista pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) meg is nyerte az októberi lengyelországi választást.

Orbán Viktort azzal jelölték, hogy ő volt tavaly az a politikus, aki legközelebb került kitűzött céljához. Jelölték még Ferenc pápát, Mateusz Kijowskit, a lengyelországi kormánykritikus KOD mozgalom alapítóját, Adam Nawalkát, a lengyel labdarúgó-válogatott edzőjét és Andrzej Rzeplinskit, a lengyel alkotmánybíróság elnökét is.

A külföldi jelöltek között ott van Klaus Johannis román elnök és Petro Porosenko ukrán államfő is.
A címet korábban megkapta Donald Tusk akkori lengyel kormányfő, Julija Timosenko, ukrán miniszterelnök Vaclav Havel cseh elnök és Jose Maria Barroso Eb-elnök is.