hirdetés

Bizakodó a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor két sarkalatos pontot fogalmazott meg, amelyekből semmiképpen sem fognak engedni a brüsszeli csúcson. Az egyik, hogy Angliába a magyarok akkor mehessenek, amikor csak akarnak, akár dolgozni is. A másik, hogy a briteknek adott engedmények más államokra automatikusan ne lehessenek érvényesek. Kérdés, tudja-e tartani ezen ígéretét a miniszterelnök.

 Brüsszel, 2016. február 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezõ Orbán Viktor miniszterelnök magyar újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben 2016. február 18-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Két olyan határt fektetett le London reformköveteléseivel kapcsolatban a magyar kormány, amelyet az európai uniós csúcson nem szabad átlépni. Az egyik, hogy a személyek szabad mozgása nem szenvedhet csorbát, a másik, hogy nem születhet precedens – jelentette ki a csúcsra érkezve Orbán Viktor miniszterelnök.

Azaz mindenképpen meg kell védeni azt a jogot, hogy ha akarunk, akkor mehessünk, akár turistaként, családlátogatásra, akár dolgozni – fogalmazott a miniszterelnök. A másik feltétel, amelyet Magyarország rögzíteni szeretne, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé, azaz ez ne legyen precedensértékű minden más uniós államra. Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar álláspontok a kétnapos uniós csúcs vitáiban tarthatóak leszek.

(Fotó: MTI)