hirdetés

Most kiderülhet, hogy Európa állampolgárai is az orbáni politika mellett érvelnek-e vagy sem. Kiderülhet, hogy Magyarország jó irányba halad-e vagy sem.  Hét tagállam egymillió állampolgárának kell kihegyeznie ugyanis a ceruzáját, ha úgy érzi, baja van a magyar kormánnyal. Az Európai Bizottság politikai vezetőtestülete ugyanis úgy döntött, befogadja a Magyarország elmarasztalását célzó polgári kezdeményezést. A témát maga Frans Timmermans EB-alelnök terjesztette a testület elé, Navracsics Tibor nem volt jelen.  Sokak szerint teljesen mindegy, mi lesz, mert valószínűtlen az, hogy a befogadott kezdeményezésnek bármilyen következménye legyen.

orbán brüsszel

Nyilvántartásba vette az Európai Bizottság az Ébredj, Európa  nevű polgári kezdeményezést, amely a hetes cikk szerinti eljárás megindítását célozza Magyarország ellen. Az Európai Bizottság politikai vezetőtestülete, a biztosok kollégiuma már múlt kedden megvitatta, hogy befogadható-e egy hasonló kezdeményezés, és arra jutottak, hogy igen. A hetes cikk szerinti eljárás azt jelenti, hogy az Európai Bizottság megvizsgálhatja, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket munkája során. Addig azonban legalább hét tagállam egymillió állampolgárától kell aláírást begyűjteniük a kezdeményezőknek, amire igen hosszú idő, egy évük van. A támogató nyilatkozatok ellenőrzésére további három hónap áll rendelkezésre, majd ha az aláírások hitelesnek bizonyulnak, a szervezők az Európai Bizottság elé terjeszthetik az Orbán-kormánnyal szembeni kifogásukat, illetve lehetőséget kapnak rá, hogy az Európai Parlament nyilvános meghallgatásán ismertessék a kezdeményezést.

Érdekesség, hogy bár a polgári kezdeményezéseket rendszerint automatikusan átengedi az Európai Bizottság főtitkársága, ezúttal a bizottság politikai vezetőtestülete hozott döntést, vélhetően azért, mert politikailag érzékeny a téma, és a hetes cikk életbe léptetését így még nem kérték uniós polgárok. A témát a magyar kormányt gyakran kritizáló Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke terjesztette elő. Navracsics Tibor levélben tiltakozott, amiért éppen arra az egyetlen kollégiumi ülésre időzítették az előterjesztés megvitatását, amikor ő igazoltan távol volt.

A kezdeményezést a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció jegyzi. Közölték, azért indítják az akciót, mert attól tartanak, hogy más országokra is átterjed az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől.

Sokak szerint nem valószínű, hogy az akcióval célt érnek el a szervezők, mivel eddig ötven polgári kezdeményezésből három esetben jutott el addig az ügy, hogy az Európai Bizottság egyáltalán hivatalosan állást foglaljon. Arra azonban tökéletes az ügy, hogy Orbán Viktor politikáját górcső alatt tartsák. Ráadásul ilyen tartalmú kezdeményezés az Unió történelmében sosem volt. Így a kezdeményezés, bárki bármit is mond, már most elérte a célját.

A hetes cikk életbe léptetéséről egyébként a Miniszterek Tanácsa dönthet. Amennyiben a miniszterek veszélyben látják az uniós alapértékeket, először egy konzultációs folyamatot indítanak el a tanács és Magyarország között.