hirdetés

Öt-hét iraki vagy szíriai terroristát keres több mint 500 német rendőr, a gyanúsítottak öngyilkos merényletet tervezhettek Münchenben az újévi ünnepség ideje alatt. A rendőrség információi szerint a terroristák Kalasnyikovokkal és magukra erősített robbanóövekkel támadtak volna. A hatóságok házkutatást tartottak a gyanúsítottak lakhelyén, de nem találtak semmit. Érdekes, hogy épp a Bajor tartományban, épp Orbán Viktor fő politikai és erkölcsi támogatóinál akartak robbantani a köddé vált merénylők.

München rendőrök, kommandósok

Továbbra is magas a készültség Münchenben, ahol csütörtökön terrorfenyegetettség miatt lezárták a főpályaudvart és Pasing városrész pályaudvarát is. A német rendőrség francia és amerikai titkosszolgálatoktól kapott „konkrét” információkat arról, hogy terroristák öngyilkos merényletet terveztek szilveszter éjszaka.

Hubertus Andrä, a müncheni rendőrség vezetője elmondta, a terroristák irakiak vagy szíriaiak lehetnek, megkapták a nevüket is, azt ugyanakkor nem tudni, hogy még mindig Münchenben vannak-e. Az is elképzelhető, hogy már Németországból is elmenekültek – tette hozzá.

A bajor tévé információi szerint egy, a párizsi forgatókönyvhöz nagyon hasonló merényletsorozatot akart végrehajtani az 5-7 iraki vagy szíriai állampolgár Münchenben szilveszter éjszakáján. Kalasnyikovokkal és magukra erősített robbanóövekkel támadtak volna.

A rendőrség házkutatást tartott a feltételezett elkövetők lakhelyén, egy Landsberger utcai apartmanhotelben, de terrortámadásra utaló jeleket, eszközöket nem találtak.

A rendőrség mindenesetre nagy erőkkel vonult fel Münchenben,  550 német rendőr keresi a terroristákat. Bár további tervezett támadásról nem tudnak, a készültség magas marad.

A Reuters hírügynökség úgy értesült: a csütörtöki fenyegetésről nem tudtak meg többet a német hatóságok a kezdeti információkhoz képest, de pénteken újra megnyitották a két lezárt pályaudvart.

Az ARD műsorszolgáltató azt közölte, hogy a támadást röviddel éjfél előtt akarják végrehajtani. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter pedig azt mondta hajnali sajtótájékoztatóján, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet készülhetett merényletre Münchenben.

Szerinte indokolt volt a fokozott biztonsági intézkedések elrendelése. „Általános álláspontunk szerint nem hagyjuk, hogy a terroristák diktálják az életünket. De amikor a figyelmeztetés ennyire konkrét a helyet és az időpontot illetően, muszáj lépni” – mondta a bajor belügyminiszter, aki a néhány héttel ezelőtti hannoveri fenyegetettséghez hasonlította a müncheni készültséget.

Akkor – nem sokkal a párizsi merényletek után – törölték a Németország–Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert arról szóló információk kerültek a hatóságok birtokába, hogy terroristák robbantásos merényletre készülnek.

Több európai városban magas volt a készültség az egész karácsonyi időszak alatt. Párizsban és Brüsszelben például lemondták a hagyományos újévi tűzijátékot is, miután terroristatámadástól tartottak.

(Fotó: AFP)