hirdetés

A német belügyér úgy véli, a migránsválság csúcspontján túl van az unió. Bár ehhez az is kellett, hogy Törökország követeléseit  teljesítse az Európai Unió. Érdekes módon azóta a török határokon alig-alig tudnak átjutni a menekültek, akiknek a száma így drasztikusan csökkent. A napi ezerről Magyarország határain például már csak heti pár száz illegális bevándorlót kapnak el.  

migránsok hajón-AFP

Nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a migránsválság csúcsán – mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Tagesspiegel című lap vasárnapi számában.

Maiziere nyilatkozata egy nappal azelőtt jelent meg a sajtóban, hogy a menekültáradat mérséklésére kötött megállapodás értelmében megindul a migránsok visszatoloncolása Görögországból Törökországba.

A miniszter elmondta, hogy márciusban naponta átlagosan 140 menedékkérő érkezett Németországba, ami drasztikus csökkenés az utóbbi hónapokhoz képest. Ugyanakkor a válság rendezéséhez több lépés hátravan még. Ezek közé tartozik az EU–Törökország megállapodás végrehajtása, és megoldások kidolgozása arra az esetre, ha más irányba terelődik a migránshullám, például Líbia felől érkezik és Olaszországban éri el az EU-t.

Ha ezen az útvonalon ismét több ember érkezik, hasonló megoldásokat kell keresni, mint Törökország esetében, és tárgyalni kell az észak-afrikai államokkal. Elképzelhető például észak-afrikai befogadóközpontok létrehozása, ahová vissza lehet szállítani a Földközi-tengeren Olaszországba átkelő migránsokat, cserébe pedig az emberiesség jegyében át lehetne venni migránsokat az érintett észak-afrikai országból – mondta Thomas de Maiziere, a Kereszténydemokrata Unió politikusa.

Hasonlóan nyilatkozott a szociáldemokrata párt egyik tekintélyes politikusa, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki egy német vasárnapi lapnak azt mondta, hogy szerinte az idén az enyhülés szakasza következik a migránsválságban.

Eléggé biztos vagyok abban, hogy 2016-ban nem érzünk majd akkora nyomást, mint tavaly – mondta.

Arra a kérdésre, hogy az esetleg Észak-Afrika felől meginduló hullám miatt nem fenyeget-e az a veszély, hogy Dél-Tirolban a görögországi Idomenit idéző állapotok alakulnak ki, elmondta, hogy az olasz kormány már kiépítette az uniós hot spotokat az ország déli határainál, és jól felkészült egy ilyen helyzet kezelésére.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy nagyon sok ember érkezik Észak-Afrika felől, mert a migránsválságban egyszerre több kedvező fejlemény tapasztalható. Így a fegyvernyugvás Szíriában már több mint két hete tart, ami minden eddiginél hosszabb idő. Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet pedig egyre inkább visszaszorul. Továbbá a februárban, Londonban gyűjtött támogatásokkal jelentősen javul majd a Libanonban és Jordániában élők helyzete, és visszafogadási egyezmények lépnek életbe a térség országaival. Így a migránshullám az idén csillapodik – mondta Martin Schulz.