hirdetés

Matteo Renzi, olasz miniszterelnök bejelentése szerint már 120 halottja van a Közép-Olaszországot szerda hajnalban ért földrengésnek, gyerekek is vannak az áldozatok közt, és sokan lehetnek még a romok alatt. Több település teljesen lakhatatlanná vált.

olaszországi földrengés2Kezdetben 38, majd 73 halottról beszéltek, most viszont az olasz kormányfő bejelentette, legkevesebb 120 halálos áldozata van a 6,1-es erősségű földrengésnek. A korábbi hírek szerint Az áldozatok között sok a kiskorú. Az összeomlott házak alól néhány gyermeket sikerült kimenteni, közülük többen a kórházban haltak bele súlyos sérüléseikbe.

A miniszterelnök azt mondta, a legfrissebb adatok szerint 368-an megsérültek, és több százan eltűntek a Közép-Olaszországot szerda hajnalban ért földrengésben. A korábbi hírek szerint több sérült válságos állapotban van. A hatóságok szerint sokan lehetnek még a romok alatt.

A földrengés a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche régióban okozta.

A mentési munka még tart, a hadsereget is bevetették, a hegyvidéki térségben azonban néhány települést nagyon nehezen tudnak megközelíteni. és Accumoli területén sátrakat állítanak fel a fedél nélkül maradottak számára. Az első becslések szerint több ezren veszítették el otthonukat. Stefano Petrucci, Accumoli polgármestere azt mondta, egyedül ezen a településen 2500 embert érint ez a probléma, közülük 2 ezren turisták.

– A településen jelenleg egyetlen ház sem alkalmas a lakhatásra. Sátorvárost kell felállítanunk az egész lakosságnak – mondta korábban a polgármester.

Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott, heti általános audienciájának kezdetén azt mondta, alig talál szavakat arra, hogy a földrengés miatti mély fájdalmát kifejezze. – Nagyon mélyen lesújtottak Amatrice polgármesterének szavai, miszerint az egész település megszűnt létezni, és az a tudat, hogy az áldozatok között gyerekek is vannak – tette hozzá.

A Rómától Nápolyig érezhető, szerdán hajnali fél négy körül lezajlott földrengést több utórengés követte. Olaszország két törésvonalon fekszik, így Európa szeizmikusan egyik legaktívabb országának számít. A legutóbbi nagy földrengés 2009-ben volt és L’Aquila városát sújtotta, több mint 300 ember halálát okozva.