hirdetés

Amerika nem keleti, hanem kubai nyitást visz véghez, és ennek első lépéseit tette meg az elnök, Barack Obama. Kell is ez, hisz Amerikában sok a kubai bevándorló, és ezzel bizony komoly szavazatokat tudnak nyerni Obamáék az általa is kijelölt utód Hillary Clinton számára. Az Egyesült Államok továbbra is az emberi jogok és a demokrácia mellett fog kiállni Kubában – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Raúl Castro kubai államfővel tartott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatóján Havannában.

Havanna, 2016. március 21. Raúl Castro kubai elnök (b) és Barack Obama amerikai elnök kezet fog a havannai Forradalmi Palotában 2016. március 21-én. Obama elõzõ nap érkezett háromnapos látogatásra Kubába. Nyolcvannyolc év után Obama az elsõ amerikai elnök, aki látogatást tesz a karibi szigetországban. (MTI/AP/Ismael Francisco)

Az amerikai elnök a sajtótájékoztatón elmondta, a kubai államfővel hétfői találkozójuk keretében őszinte és nyílt tárgyalásokat folytattak az emberi jogokról. Obama azonban leszögezte, a két ország közötti kapcsolatok egy csapásra nem változhatnak meg.

Raúl Castro a sajtó által „történelminek” minősített, négyszemközt tartott találkozó után úgy vélekedett, Kuba és az Egyesült Államok között mindig lesznek nézetkülönbségek az emberi jogok kérdését illetően. Kifejtette, hogy szerinte az amerikai szankciók és a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpont megléte továbbra is akadálya a két ország közötti „normális” kapcsolatoknak. A kubai államfő üdvözölte az eddigi amerikai kereskedelmi és utazási könnyítéseket, ugyanakkor további hasonló lépéseket sürgetett Washington részéről.

Az amerikai elnök elmondta, a szigetország elleni embargó véget fog érni, de nem tudni, hogy mikor. Úgy értékelte, hogy az embargó megszüntetésének üteme részben attól függ majd, hogy milyen gyorsan lehet felszámolni az emberi jogok területén fennálló nézeteltéréseket. Ettől függetlenül bejelentette, az amerikai légitársaságok még az idén közvetlen légi járatokat indítanak Kubába.

Obama hozzátette, felszólította Castrót, hogy segítse elő több közös vállalat létrehozását, továbbá azt, hogy a külföldi vállalatok közvetlenül alkalmazhassanak kubai munkaerőt.

Castro szerint azonban a két ország között alapvető különbségek vannak, amelyek soha nem fognak megszűnni, s Washington kettős mércével mér ezen a téren. Kubának és az Egyesült Államoknak el kell fogadniuk különbözőségüket, és nem szabad azokat a kétoldalú kapcsolatok középpontjába állítaniuk, ehelyett meg kell becsülniük a két országot összekötő és a népeik hasznára váló kapcsolatokat – hangsúlyozta Raúl Castro. Hozzátette, a civilizált együttélést a két országnak a gyakorlatban kell megvalósítania.

Obama szerint Kuba sorsát a kubaiak fogják meghatározni, és nem az Egyesült Államok, mindazonáltal egyértelművé tette, az Egyesült Államok továbbra is az emberi jogok és a demokrácia mellett fog kiállni Kubában.

Az amerikai elnök annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálása elhúzódik a jelenlegi kormányzat hivatali ideje utáni időszakra.

A sajtótájékoztatót nemcsak az tette különlegessé, hogy az amerikai és a kubai elnök közösen tartotta, hanem az is, hogy Raúl Castro – nyilatkozatán kívül – tőle szokatlanul újságírói kérdésekre válaszolt. A kubai államfő azonban láthatóan felfortyant, amikor egy amerikai televíziós riporter politikai foglyokról kérdezte. Castro vehemensen tagadta, hogy a szigetországban politikai foglyok lennének. „Vannak-e politikai foglyok (Kubában)? Azonnal adjon nekem egy listát, hogy kiengedjem őket …Adja meg nekem a nevét vagy a nevüket. Ha vannak (ilyen foglyok), szabadok lesznek, még mielőtt leszáll az éj”.

Obama az ABC amerikai hírtelevíziónak elmondta: még hétfőn bejelenti, hogy a Google megállapodást kötött a kubai hatóságokkal a széles sávú internet és a vezeték nélküli internetkapcsolat bővítéséről, illetve kiépítéséről.

Az elnök – szintén az ABC őt kísérő riporterének – arról is beszélt, hogy megítélése szerint még sok a tennivaló az amerikai–kubai kapcsolatok javításában, s hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy Kubában ne úgy tekintsenek az Egyesült Államokra, mint a változások előmozdítójára, hanem inkább mint a változások bátorítójára. „Mi csak abban akarunk biztosak lenni, hogy bármilyen változások jöjjenek is, azok segítik majd a kubaiakat” – szögezte le az elnök.

Az amerikai elnök kedden beszédet mond a kubai televízióban, a beszédet az egész országban közvetítik. Obama ezenkívül megtekinti az amerikai Tampa Bay Rays és a kubai nemzeti válogatott közötti baseballmérkőzést.