hirdetés

Az Egyesült Államokban is vannak politikusok, akik szeretnék, ha az Egyesült Államokból kitiltott magyar magánszemélyek nevei és ügyei a nyilvánosság elé kerülnének. Sőt, egy keményebb törvényt vetnének be az állítólag korrupcióba keveredett magyarokkal szemben. Benjamin Cardin szenátor mindenesetre támogatja, hogy a kitiltott magyarok neve kerüljön szégyenszemre nyílvánosságra, hisz ezt tették az orosz érintettekkel is.

 benjamin cardin

„Teljesen egyértelművé tettük, hogy az emberjogi jogsértőket és a korrupció támogatóit nem engedjük be az Egyesült Államokba. Ezt feketén-fehéren megmondtuk. Büszke vagyok a John McCain szenátorral közös munkámra a Magnyickij-törvény elfogadtatásában, bár kollégámmal együtt azt szeretném, ha nemcsak Oroszországra, hanem bármely más államra is vonatkozna. Ez már csak a kormányon múlik. De ezt kell tenni, ha tartjuk magunkat ahhoz, hogy – ismétlem – nem engedünk be emberjogi jogsértőket és korrupt tisztviselőket sehonnan – mondta Benjamin Cardin demokrata szenátor.

 

Az amerikai politikus szeretné, ha a 7750-es elnöki proklamáció miatt kitiltott magyar személyek nevét Amerikában nyilvánosságra hoznák. A magyarok „szerencséje” ugyanis, hogy a kitiltásuk alapja nem a Magnyickij-törvény, hanem egy szigorú titoktartásról is rendelkező elnöki proklamáció, ellenkező esetben, ha a Kongresszus már tudná, hogy miről van szó, a nyilvánosságra hozatalt támogatnák.

A Magnyickij-listát tartalmazó törvényjavaslatot 2012-ben fogadta el az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza. A javaslat felkéri a Fehér Házat, hogy állítson össze egy listát azokról az orosz diplomatákról és hivatalnokokról, akik hiteles információkkal bizonyíthatóan érintettek az emberi jogok megsértésében és a korrupcióban.

Cardin szenátor szerint Magyarországon a nyílt társadalomra, több demokráciára, a civil szféra szabad működésére, szabad sajtóra, fair elbánásra az ellenzékkel szemben és tisztességes politikai képviseletre van szükség.

De mi a Magnyickij -lista . A javaslat névadója, Szergej Leonyidovics Magnyickij ügyvéd az angol székhelyű Hermitage Capital Management Fund alkalmazottja volt. A vállalat több összeütközésbe keveredett az orosz állammal, különösen amiatt, hogy információkat adott a sajtónak egyes állami vállalatok korrupt működéséről. Magnyickijt 2008-ban tartóztatták le adócsalás vádjával. Az ügyvéd közel egy évet töltött előzetes letartóztatásban, tárgyalásra várva, míg 2009-ben, feltételezhetően az orvosi ellátás hiányosságai miatt elhunyt. Halálának körülményei azóta sem tisztázottak.