hirdetés

A terroristák már kamionokat is bevetnek. Súlyos támadást intézett az IÁ a francia nemzeti ünnep alkalmából Nizzában, ahol a tűzijátékot néző tömegbe hajtott egy tunéziai férfi, közel 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva egy sétány két kilométeres szakaszán szándékosan gázolt halálra közel 90 embert. Sokan megsebesültek. A jármű vezetője a véres akció közben még a tömegbe is belelőtt, végül a rendőrök szitává lőtték a kamionos terroristát.

 nice terror kamion 2A tragédia Promenade des Anglais nevű sétányon történt. A rendőrségi forrásokra hivatkozó sajtójelentések péntek délelőttre már 84 halálos áldozatról és összesen ötven sebesültről tudtak, ez utóbbiak közül negyvenkettőnek válságos az állapota. A sérültek között a magyar külügyminisztérium értesülése szerint egy magyar nő is van.

Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője nyilatkozatában azt mondta, hogy a francia rendőrség egy magas rangú személyisége is halálát lelte a merényletben, de nem nevezte meg, hogy kiről van szó.

Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét, avagy társai is voltak, akik elmenekültek. Megerősítette, hogy a rendőrség semlegesítette a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna.

A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Az ANSA olasz hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva jelentette: a gázolásos merénylet után a rendőrség felszólította az embereket, hogy azonnal meneküljenek el a helyszínről, mert a járműben vélhetően robbanóanyag is van. A hatóságok azonnal széles körben lezárták a helyszínt, és felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

Francois Hollande francia elnök a tömeges gázolást követően azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze. A francia hatóságok immár egyértelműen terrorcselekményként kezelik a történteket. Hollande telefonon korábban már tanácskozott Manuel Valls miniszterelnökkel és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel.

A teherautós ámokfutás helyszínén péntek hajnalban tartott sajtótájékoztatóján Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hangsúlyozta: a legnagyobb fokú éberségre van most szükség, mert – mint fogalmazott – háborúban állunk a terroristákkal, akik mindenáron, szélsőségesen erőszakos módon akarnak lesújtani ránk.

Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni – hangsúlyozta Hollande.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken barbár és gyáva terrortámadásnak minősítette a nizzai tömeges gázolást, és határozottan elítélte. A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt.

A terrorista sofőr egy 31 éves tunéziai származású nizzai férfi. Egy rendőrségi forrás szerint a tettest nyilvántartották különböző köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt, de a hírszerzési szolgálatok nem ismerték.

A tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt. Sajnos mindezt követően emberi testek darabjai, mozdulatlanul fekvő emberek, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen.