hirdetés

Egyre valószínűbb, hogy anélkül kerül lezárásra az Ung-vidék magyarlakta településein egy hónapja történt rongálási ügy, hogy bárkit is felelősségre vonnának – írja a Kárpáti Igaz Szó. Április 18-án éjszaka az Ungvári járás számos községében fekete festékkel fújták le a falunévtáblát.

 Homok, 2015. április 21. Festékszóróval lefújt helységnévtábla a kárpátaljai Homok határában, az ungvári járásban 2015. április 21-én. MTI Fotó: Nemes János

Az esetek általános jellemzője, hogy az egyelőre ismeretlen elkövetők mindenhol csak a magyar feliratot próbálták meg eltüntetni, a cirill betűs változat senkit sem zavart. A tettesek bemázolták a feliratokat Nagy- és Kisdobronyban, Kincseshomokon, Ketergényben, Tiszaágteleken a községháza magyar feliratára került festék, az épületről ráadásul elvitték a nemzeti zászlót. Szürte és Tiszaújfalu falunévtáblájának magyar felirata sem úszta meg. Ugyancsak eltűnt nemzeti lobogónk Tiszaásványban a művelődési házról, valamint az Eszenyi Bocskai István Középiskoláról is. Utóbbi községben nemcsak fújtak, hanem törtek-zúztak is a vandálok. A falu- és utcanevek itt sem kerülhették el sorsukat. Az „áldozatok” faanyagból készültek, mívesen megmunkálva.

A megyei állami közigazgatás elnöke utasította a rendvédelmi szerveket, tegyenek meg mindent a körülmények tisztázása és a tettesek kézre kerítése érdekében. Vaszil Hubal kifejtette, meggyőződése, hogy valakik nagyon szeretnék destabilizálni a helyzetet. Úgy vélte, a magyar falvak helységnévtábláinak megrongálása erre irányuló kísérlet.

A történethez tartozik, hogy Szerhij Saranics megyei rendőrfőkapitány rendelkezésére megerősített nyomozócsapat foglalkozik az esetek kivizsgálásával. Anna Dan, az Ungvári Járási Rendőrkapitányság szóvivője megkeresésünkre annyit mondott, az ügyben folyik a nyomozás, s amint eredmény lesz, azt nyilvánosságra fogják hozni.

Minap azt az információt kaptuk, hogy az ügyet átadták az ügyészi szerveknek. A hír csak részben igaz, nyilatkozta lapunknak Viktorija Popovics, a megyei ügyészség  sajtószolgálatának vezetője. A nyomozást továbbra is az Ungvári Járási Rendőrkapitányság folytatja, az ügyészség csak felügyeli az ügymenetet. “Mivel a nyomozás még nem zárult le, részleteket nem árulhatok el – mondta a sajtós. –  Szemtanúkat keresnek, sok személyt kihallgattak, de egyelőre nincs gyanúsított. Az idő előrehaladtával  azonban kétségessé válik, hogy fény derül az elkövető(k) kilétére. A rendőrségnek a törvény szerint két hónapja van az  eset felderítésére. Ennek a fele már letelt, és eredmény nincs. Ha a következő hónapban sem történik semmi, tettes hiányában le kell zárni az ügyet.”

Viktorija Popovics közölte, az ismeretlen elkövető ellen huliganizmus miatt indult eljárás. Ha kézre is kerítik, csak pénzbírsággal vagy hathavi szabadságkorlátozással büntethetik. Ugyanezért a bűncselekményért legkevesebb két tettes esetében már négy évig terjedő szabadságvesztés a maximális szankció.

Kárpáti Igaz Szó