hirdetés

Nő az ebola betegek száma. Nincs megoldás a vírusra. Újabb, az Ebola-vírus okozta lehetséges fertőzésekről érkezett hír Nigériából. Helyi sajtójelentések szerint hétvégén több tucatnyi embert helyeztek karanténba a fertőzés gyanújával. Ráadásul a nemrég Spanyolországba hazaszállított misszionárus is belehalt a vírusba. A helyzet egyre aggasztóbb.

ebola nigérai

Goodluck Jonathan elnök előző nap a járvány miatt szükségállapotot hirdetett ki Nigériában. A járvány megfékezésére jóváhagytak egy 1,9 milliárd naira, azaz 2,7 milliárd forint értékű rendkívüli segélyalapot.
Afrika legnépesebb országának államfője pénteki közleményében azt kérte, hogy a megfelelő szervek a nemzetközi egyezményekkel és gyakorlattal összhangban tegyenek meg minden lehetséges intézkedést, amellyel hatékonyan megfékezhető az Ebola-vírus. Emellett a lakosságtól azt kérte, óvakodjanak a hamis információk terjesztésétől és a pánikkeltéstől.
A több mint 170 milliós ország egészségügyi minisztériuma közölte, hogy eddig ketten vesztették életüket a vérzéses láz miatt és hét további, Ebola-vírussal fertőzött beteget kezelnek. Több tucatnyian kórházi megfigyelés alatt állnak.
A WHO adatai szerint már 961 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. Az egészségügyi világszervezet legfrissebb adatai szerint csupán az elmúlt két napban 29 áldozatot szedett a halálos vírus. A fertőzöttek száma 1779-re nőtt.
A guineai kormány szombaton bejelentette, lezárták az ország határait Sierra Leone és Liberia felé, hogy megakadályozzák az Ebola-járvány további terjedését. Conakry közölte, hogy az intézkedést a szomszédos országokkal egyetértésben hozták meg. A nyugat-afrikai országban március óta 367 ember vesztette életét a vérzéses láz miatt. Jelenleg 18 fertőzöttet karanténban ápolnak.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására, ami vélhetően még hónapokig eltarthat.
A kontinens déli részén fekvő Zambia hatóságai szombaton megtiltották az Ebola-járvánnyal sújtott országokból érkezők beutazását. Az ország egészségügyi minisztériuma közölte, hogy a zambiai lakosok szintén nem utazhatnak az érintett államokba.