hirdetés

New York állam egész területén egy nap alatt csaknem kilencezerrel emelkedett a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma – közölte Andrew Cuomo kormányzó szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán. Nincs elég lélegeztetőgép sem, a halottakat pedig már hűtőházakban zsúfolják össze. New York a válság szélén, ahol egy négyzetméterre 3 lakos jut a helyzet pedig kilátástalan sajnos de bíznak Trumpban és a csodában is.Érdekes, hogy itt a giga poliszban a játszótereket még csak most fogják lezárni.

 

Amerikába kiküldött tudósítónk Horváth Szabolcs szerint Cuomo kormányzó szokásos koronavrusc-helyzetképes beszámolója szerint kedden 75 ezer 795 regisztrált fertőzött volt, szerdán délig már 83 ezer 712 fertőzöttet tartottak számon. A halálos áldozatok száma is meredeken emelkedett: szerdán délig az államban több mint 1900 amerikai halt bele a vírus okozta betegségbe.

A sajtókonferencián külön szólt a fiatalokhoz is, felszólítva őket az elővigyázatosságra.

A fiataloknak meg kell érteniük ezt az üzenetet, mert még mindig túl sok fiatalt látok gyülekezni – fogalmazott.

Cuomo további drasztikus lépéseket ígért, ezek között említette, hogy a városban lezárják az összes játszóteret. Hozzátette, hogy a parkokat nem fogják lezárni.

Kifejtette azt is, hogy a New York-i rendőrségnek szerinte sokkal agresszívabban kellene betartatnia a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat. A kormányzó panaszkodott az egészségügyi eszközök hiányára is. Mint mondta: egyszerűen lehetetlen lélegeztetőgépeket beszerezni.

Államunk számára pillanatnyilag az egyetlen remény az, hogy a szövetségi kormánynak megvan a kapacitása a segítségre – szögezte le.

Hogy fog ez végződni? Az emberek választ szeretnének. Én is választ szeretnék, csakhogy jelenleg senki nem tud biztosat mondani – fejtegette Cuomo, majd hozzátette, hogy véleménye szerint a járvány elmúlta után “új világ” következik, “új szabályokkal és normatívákkal.

A John Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban már több mint 190 ezer fertőzést diagnosztizáltak, és a halottak száma meghaladja a 4100 főt.

Florida egyenlőre tartja magát, bár itt is már a boltokba csak egyesével lehet bemenni vásárolni. Az általunk megkérdezett szakértők szerint ennek oka lehet az is, hogy a floridai meleg és páratartalom annyira nem tetszik a koronavírusnak. Ráadásul Miami nem is olyan sűrűn lakott várós mint New York és a tömegközlekedés Budapesthez hasonlítható.

Úgy tudjuk Kína már csak Trumpnak és Amerikának szállít a mai naptól kezdve maszkokat. Így azon európai országok, amelyek eddig nem vásároltak be, már nehezen fognak ffp2-es maszkokat kapni. A kínai gyárak 5 millió db maszkot kell, hogy legyártsanak az USA számára, amit további 200 millió követ. A kínai gyárak pedig már át is álltak az amerikai szabványoknak megfelelő gyártásra.-jelentette tudósítónk Horváth Szabolcs, USA, New York

(Horváth )