hirdetés

Egyre nagyobb biznisz a spermabank. Legalábbis Dániában, ahol duplájára nőtt a kereslet, és főleg Romániából sok az érdeklődő és az ügyfél. Persze Nagy-Britanniában is jelentős mennyiségű spermát szállítanak a dánok. Ez a modern kori viking hódítás.  

fagyasztott sperma

A romániai magánklinikákon tavaly 308 olyan pár vett részt mesterséges megtermékenyítési programban, aki Dániából rendelte az örökítőanyagot. Romániában ugyanis nincs spermabank, ráadásul a donorokat sem fizetik meg.

A dániai spermabank honlapján rassz, haj és szem színe, vércsoport, testsúly és képzettség szerint lehet spermadonort választani, a spermát pedig a megtermékenyítést végző klinika rendeli meg.

Vannak olyan párok is, akik kifejezetten szőke, skandináv kinézetű utódot kívánnak maguknak. Romániában évente mintegy 5000 mesterséges megtermékenyítést végeznek, 40 százalékos sikerrel.

Az egyik magánklinikán 2500 euróba kerül a petesejt megtermékenyítése, további 500 euró a beültetés, az örökítőanyag adagja pedig 1000 euróba kerül. Az igénylők általában két mintát vásárolnak meg.

A dán sperma egyébként nem csak Romániában népszerű. Nagy-Britanniában például a megtermékenyítések egyharmada Dániából rendelt örökítőanyaggal történik.

Olyan ez, mint a viking invázió i. sz. 800-ban. Igaz, akkor hajókkal jöttek, most meg fagyasztott állapotban, spermaként – fogalmazott egy brit szakértő.

A hazai szabályozás miatt nem szabad ivarsejteket importálni, a magyar férfiak spermájának viszont sem a mennyisége, sem a minősége nem elegendő az óriási kereslet kiszolgálására. Ezért itthon legalább egy évet kell várnia egy nőnek, ha mesterséges úton szeretne teherbe esni.