hirdetés

Nepál 6,6 milliárd dollárt fog kérni nemzetközi donoroktól a következő öt évre, ugyanis az ország tervezési bizottságának felmérése szerint ennyibe fog kerülni az újjáépítés. A gazdasági veszteség 7 milliárd dollárnak felel meg, amibe beleszámították a leginkább érintett turizmust is – közölte a kormány.

Nepal Earthquake 2

Suman Prasad Sarma, a pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője elmondta, 36 országot és 24 adományszervezetet hívtak meg a június 25-i konferenciára a fővárosba, ahol reményeik szerint elegendő támogatást fognak felajánlani. Hozzátette, ha még néhány donor nem is tudja pénzzel támogatni Nepált, azzal is segítséget nyújtanának, ha leírnák a tartozásait, illetve ha haladékot adnának a visszafizetésre.

Az ország GDP-jének 18 százalékát leginkább az Ázsiai Fejlesztési Bank és a Világbank kedvező feltételű kölcsönei teszik ki, s Nepál kormánya évente 300 millió dollárt költ el a kölcsönök visszafizetésére, a himalájai ország gazdasági fejlődésének kétharmadát nemzetközi segélyekből fedezte a földrengések előtt.

A közelmúltbeli két földrengés minden idők legsúlyosabb természeti csapása volt Nepál történelmében: a himalájai országot ért katasztrófa emberáldozatainak hivatalos száma elérte a 8787-et. Emellett mintegy félmillió házat döntött romba a földmozgás és legkevesebb 101 ezer ember sérült meg a természeti csapásban.