hirdetés

Úgy tűnik, a brit képviselőnő gyilkosa szélsőséges, neonáci nézeteket vallott. Elsődleges nyomozati szállá vált annak felderítése, hogy voltak-e szélsőjobboldali politikai kapcsolatai a csütörtökön gyilkosság áldozatául esett brit alsóházi képviselőnő megölése után őrizetbe vett gyanúsítottnak – mondta a vizsgálatot vezető rendőrtiszt.

Jo Cox

A Nyugat-Yorkshire megyei rendőrség főparancsnoka, Dee Collins péntek esti sajtótájékoztatóján elszigetelt, de célzott támadásnak nevezte a 41 éves Jo Cox munkáspárti képviselő ellen elkövetett merényletet. Elmondta, hogy a terrorelhárító hatóságok is bekapcsolódtak a nyomozásba. Hozzátette: a másik fő vizsgálati szál a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett 52 éves Thomas Mair elmeállapotának feltérképezése. A rendőrparancsnok szerint Mairt két szakorvos is megvizsgálta, és alkalmasnak találta az őrizetben tartásra és kihallgatásra. A BBC pénteki értesülései szerint a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak.

Dee Collins felfedte azt is, hogy a gyilkossághoz használt lőfegyver engedély nélkül volt Thomas Mair birtokában. A vizsgálat célja annak kiderítése is, hogy a gyanúsított miként jutott e fegyverhez. Szemtanúk beszámolói szerint Mair egy igen régi típusú kézifegyvert használt, amelyet minden lövés után újra kellett tölteni. A sajtónak nyilatkozó tanúk szerint Mair háromszor lőtt rá a képviselőnőre, aki éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából.

A rendőrparancsnok a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy Jo Cox korábban kétszer is kapott rossz szándékú, szexuális jellegű üzeneteket parlamenti irodájába címezve, és ezeket a Scotland Yard vizsgálta. Az egyik ilyen üzenet ügyében egy személy rendőrségi figyelmeztetésben részesült, de az illető nem azonos Thomas Mairrel. A másik üzenet küldőjének kilétét nem sikerült megállapítani.

A rendőrség továbbra sem erősítette meg szemtanúk azon beszámolóit, hogy Mair a „Britain first” – Nagy-Britannia az első – szavakat kiabálta volna, amikor rátámadt Jo Coxra.  A képviselőnő a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is. Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan EU-ellenes, bevándorlás-ellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban pénteken videoüzenetben közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Jo Cox meggyilkolását.