hirdetés

A homoszexuális polgárjogi mozgalom kezdetének tekintett Stonewall Inn New York-i melegbárt nemzeti emlékhellyé nyilvánította Obama, az 1969-es lázadás helyszínét. Ilyenre idáig nem volt példa az USA-ban.

stonewall inn

Az egykori szórakozóhellyel együtt az emlékhely része lesz a bárral szemben fekvő Christopher Park is, ahol már áll egy, a melegek emancipációs harcának állított emlékmű.

A Stonewall Inn vendégei voltak az elsők az Egyesült Államokban (és a világon), akik fellázadtak a melegekkel szembeni ismétlődő rendőri zaklatások ellen. A tüntetők és a rendőrök közti összecsapások napokig tartottak.

Barack Obama videoüzenetben jelentette be pénteken az új nemzeti emlékhely létrehozását. A videót, amelyben egykori résztvevők, szemtanúk is megszólalnak, szombaton újra és újra lejátsszák kivetítőkön a New York-i Times Square-en.

– Úgy vélem, a nemzeti emlékhelyeknek tükrözniük kell országunk egész történelmét: a gazdagságot, a sokszínűséget és az egyedülálló amerikai szellemiséget, amely mindig is meghatározott bennünket. Azt, hogy erősebbek vagyunk együtt, hogy a sokaságból vagyunk egyek – mondja az elnök az üzenetben.

Obama szerint a Stonewall Innből indult mozgalom hatalmas erőlépést hozott az egyenlő jogok és az egyenlő méltóság terén, a melegjogi mozgalom az amerikai történelem részévé vált.

A hír itthon most különösen aktuális, hiszen június 24-én, péntek este indult útjára a 21. Budapest Pride.