hirdetés

Németország februárban bevezeti a kötelező oltást. A Bundesliga-meccseken maximum 15 ezer néző lehet, és csak az oltottakat és a Covidból felépülteket engedik be és az éttermekbe is csak oltottak mehetnek. Az oltatlanok azonban már most sem mehetnek be csak az alapellátást biztosító boltokba, de szórakozni se járhatnak és sporteseményekre sem.

 

Angela Merkel szerint Németországban a fertőzések száma stabilizálódott, ám túl magas szinten. Így kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban – jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán hozott döntés szerint valamennyi tartományban bevezetik, hogy
a koronavírus elleni védőoltással nem rendelkezők kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be. A bárokból szintén kitiltják őket, csupán abban az esetben nem érvényes rájuk a szabály, ha korábban kigyógyultak a Covid–19 betegségből.
Azokban a régiókban, amelyekben magas a fertőzöttek száma, bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket is.

A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a „nemzeti szolidaritás” eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát – mondta Merkel.

Ismertette, hogy előmozdítják kötelező oltás ügyét is. Felkérik a Német Etikai Tanácsot, hogy az év végéig dolgozzon ki egy állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben. A kötelezettséget februártól vezethetik be.

A Bundesligát is érintik a korlátozások. A kültéri sporteseményeken a lelátó 30-50 százalékát tölthetik fel, maximum 15 ezer szurkoló vehet részt a meccseken. A beltéri rendezvények esetén a felső határ ötezer drukker lesz. A maszkviselés kötelező lesz, emellett csak a beoltottak vagy a felépültek vehetnek részt az eseményeken. Ezeken felül egy friss teszteredmény opcionálisan a belépési feltételek közé tartozhat.

A BBC cikke szerint csütörtökön Németországban 73 ezer új koronavírus-fertőzöttet és 388 halálesetet regisztráltak. Az országban az átoltottság alig 70 százalékos, ez az érték alacsonyabb, mint számos európai országban, köztük Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

(Csákány)