hirdetés

Élesedik az amerikai elnökjelölés. Most Clintont támadják hevesen. Az amerikai külügyi tárca szerint miniszterként Hillary Clinton is megsértette a hivatali előírásokat azzal, hogy levelezését részben magánszerveren bonyolította. A State Department azonban más külügyminiszterek gyakorlatát is átnézte, és mondhatni mindenki hibázott, bár ezek nem fenyegettek semmiféle veszéllyel.

hillary clinton

A State Department belső ellenőrzése vizsgálatot végzett el az ügyben. A következtetéseit összegző jelentést a kongresszus tagjai kapták meg, de szerdán kiszivárogtatták az amerikai sajtónak is. A jelentés öt külügyminiszter elektronikus levelezési gyakorlatát vizsgálta meg, s arra a megállapításra jutott, hogy korlátozott volt a lehetőség e-mailek feltörésére, elektronikusan tárolt adatok megszerzésére.

Ugyanakkor a vizsgálat szerint hosszú ideje tartó, rendszerszerű hanyagság jellemezte a külügyminisztérium elektronikus adattárolását, s ez nem csupán egyetlen miniszter munkássága idején volt jellemző. A jelentés mindazonáltal megrótta Hillary Clintont a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásáért, s azért is, mert nem kért előzetesen engedélyt a magánszerver igénybevételéhez. Clinton korábban mindig tagadta, hogy bármiféle titkosított információkról szót ejtett volna a magánlevelezésében.

Az információ, miszerint Hillary Clinton külügyminiszterként a magánszerverét használta hivatalos levelezésre is, tavaly nyáron került nyilvánosságra, s az amerikai elnökjelöltségért folyó kampányban ez a téma állandóan napirenden van, hiszen Clinton a demokraták legesélyesebb pályázója. Ellenlábasai szerint Hillary Clinton elővigyázatlansága miatt titkosított és az amerikai nemzetbiztonságot érzékenyen érintő információk illetéktelenekhez is kerülhettek. Az ügyben ezért hónapok óta nyomoz az FBI, a Szövetségi Nyomozó Iroda is, megállapítandó, hogy történt-e büntetőjogi következményekkel járó hanyagság. Úgy tűnik, bűnügy nem történt, hisz ezt tartalmazza a State Department jelentése.

A  külügyi vizsgálat során a belső ellenőrzés meghallgatta John Kerryt, az amerikai diplomácia jelenlegi irányítóját, és három korábbi külügyminisztert, Madeleine Albrightot, Colin Powellt és Condoleezza Rice-t.