hirdetés

Újabb felvételt töltöttek fel az amerikai rendőrök mészárlásáról  az internetre. A louisianai eset sokkolta az Egyesült Államokat. A videón rögzített incidensben egy fekete férfi életét vesztette a rendőri intézkedés során, miután a rendőrök mellkasba és hátba lőtték az áldozatot. Az utcai árusnál nem volt fegyver, ellenségesen sem lépett fel,  így érthetetlen, miért ölték meg.

gyilkosság amerika

A rendőrség szerdán még arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a rendőri intézkedésre azért volt szükség, mert a fekete férfi fegyverrel a kezében fenyegetőzött egy bolt előtt. Az intézkedés során az egyik rendőr leteperte, a másik pedig agyonlőtte a férfit. Az egyik szemtanú azonban arról tett vallomást, hogy a rendőr négyszer vagy hatszor lőtt az áldozatra, mialatt a másik rendőr lefogta, miközben a férfi kezében nem is volt fegyver. A csütörtökön nyilvánosságra hozott felvétel úgy tűnik, alátámasztja ezt az állítást.

A két intézkedő rendőrt kényszerszabadságra küldték, az ügyben folyik a vizsgálat. A férfi állítólag éppen CD-ket árult az utcán, amikor a bejelentésre kiérkező rendőrök felszólították a távozásra.

– Hé, tesó, ha csak megmozdulsz, esküszöm Istenre… – hallatszik a felvételen a rendőr felszólítása, miközben a 37 éves Alton Sterlingre fogta a fegyverét. Egy másodperccel később már el is dördült a két lövés.

Több mint kétszázan gyűltek össze a helyszínen, elzárták a közeli utcákat is, és miután a rendőrök megjelentek, átvonultak a polgármesteri hivatal elé. Az Egyesült Államokban évente több mint ezer embert lőnek agyon intézkedés közben a rendőrök, és az áldozatok túlnyomó többsége afroamerikai.