hirdetés

Bár Ferenc Pápa elsőként kért bocsánatot azoktól, akik a papi zaklatások áldozatai lettek, a papi visszaélések áldozatait támogató hálózat azaz a SNAP elnöke szerint a pápa bocsánatkérése nem elég, új reformok kellenek. Bírálatokat fogalmaztak meg más jogvédő csoportok is.

ferenc_papa_gyerekkel

Barbara Blaine, a SNAP elnöke kijelentette, hogy a pápának azonnal döntő lépéseket kell tennie, hogy félreérthetetlenül állást foglaljon a kérdésben. „Egy gyerek sem lesz nagyobb biztonságban napjainkban a pápa mai találkozójától” – mondta. Szavait a The Wire amerikai hírportál idézte.
Ferenc pápa hétfőn, amikor a Vatikánban hat áldozattal találkozott, „Isten és az egyház arcát megszentségtelenítő súlyos bűnnek” nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. Kijelentette: a kiskorúakkal visszaélő papoknak nincsen helyük az egyházban.
Barbara Blaine elismeréssel szólt ugyanakkor a katolikus egyházfővel találkozó hat áldozatról, akik – mint mondta – „volt erejük ahhoz, hogy részt vegyenek az eseményen”.

Egy, a püspökök elszámoltatásáért síkra szálló amerikai csoport szerint pedig „rég esedékes volt, hogy a pápa bírálja a papságot, amely igyekezett elleplezni a botrányt”.

Más csoportok is arra szólították fel a pápát, hogy rendeljen el reformokat, és ne csak bocsánatot kérjen.