hirdetés

Az afgán kormány nem tartja kötelességének a visszatoloncolt állampolgáraik visszafogadását. A német belügyminiszter elfogadhatatlannak tartja az afgán menekültek nagy számát, és a héten jelezte, ne számítsanak befogadott vagy menekültstátuszra. Egyelőre nagy a zűrzavar, patthelyzet alakult ki, mert egyik országnak sem kellenek, persze folyamatosan zajlanak az egyeztetések.

afgán menekültek Németország

A kabuli menekültügyi minisztérium szóvivője tolmácsolta az afgán kormány álláspontját: azért nem tartják kötelességüknek visszatoloncolt honfitársaik visszafogadását, mert a menekültjeiket kiutasító országokkal, Németországgal és Ausztriával sem született erre vonatkozó egyezmény, de még megállapodást sem kötöttek visszaszállításukról. Németország az Európai Bizottság közreműködésével próbálja rábírni Afganisztánt a kiutasítottak visszavételére.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az afgán menedékkérők nagy számát, és jelezte: az afgánoknak nem érdemes arra számítaniuk, hogy menekült- vagy úgynevezett befogadott státuszt kapnak Németországban. Azt is mondta: a berlini és a kabuli vezetők azon dolgoznak, hogy az eddiginél jóval több menedékkérőt telepítsenek haza Afganisztánba.

Szavai alapján elképzelhető, hogy nemcsak az újonnan érkező menedékkérőket utasítják el, hanem felülvizsgálják az olyan menedékkérők ügyeit is, akiket egészségi okból nem toloncoltak egyelőre ki. Ez a Pro Asyl nevű, menekültügyre szakosodott emberi jogi civil szervezet becslése szerint azt jelentheti, hogy rövidesen hazaszállítanak hétezer, hosszabb ideje Németországban tartózkodó afgánt.

Az afgán minisztérium szóvivője ugyanakkor úgy vélte, nincs kivetnivaló abban, hogy az afgán menedékkérők élnek azon jogukkal, hogy menekültstátuszért folyamodjanak Németországban. A rossz közbiztonsági és a kilátástalan gazdasági helyzet menekülésre kényszeríti az embereket bizonyos afgán tartományokból, ezért Kabul arra kéri az EU-t, hogy „segítse a szükséget szenvedő afgánokat egy jobb és biztonságosabb élet elérésében”.

Németországban és Ausztriában az afgánok jelentik a szírek után a menedékkérők második legnagyobb csoportját.