hirdetés

Állítólag őrizetbe vették a korrupcióval vádolt Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt, de újabb értesülések szerint mégsem biztos, hogy a házához kivezényelt különleges alakulatoknak sikerült elfogniuk.

 

Kirgizisztánban szerdán indítottak rendőrségi akciót az elnök őrizetbe vételére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva úgy értesült, hogy Atambajev Bes-Kungej településén lévő házát kirgiz különleges alakulatok vették körbe. A ház felett helikopterek köröztek.

 

A Specnaz gumilövedékeket, illetve hanggránátokat lőttek ki a volt államfő híveire, akik megpróbáltak áttörni a hatósági kordonon. Az exelnök hívei kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, és botokkal próbáltak maguknak utat törni.

 

A volt elnök stábja szerint Atambajev támogatói visszaverték a biztonsági erők rohamát, a Specnaz több tagját elfogták és lefegyverezték. A helyszínen fegyverropogást lehetett hallani, a hatóságok lekapcsolták az áramszolgáltatást, és helyenként tűz ütött ki a rezidencia területén. Atambajev hívei barikádokat emeltek és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonsági erőket.

 

A kirgiz nemzetbiztonsági bizottság ugyanakkor tagadta, hogy a Specnaz tagjai megadták volna magukat Atambajev híveinek, és hangsúlyozta: folytatják a műveletet.

 

Legfrissebb értesülések szerint legkevesebb tízen megsebesültek, köztük egy helyi újságíró. Az egészségügyi minisztérium szerint az egyik katonát meglőtték. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők is.

 

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt államfő szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszerrel állíthatja elő.