hirdetés

Az már biztos, hogy nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 menekült, akiket szerdán Nagy-Britanniában holtan találtak egy bolgár rendszámú jármű rakterében. A bolgár hatóságok szerint a kamion 2017 óta nem járt Bulgáriában.

 

A bolgár kormányfő Bojko Boriszov a BTV bolgár magántelevízióban nyilatkozva elmondta, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában.

A kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában. Ezután a jármű elhagyta az országot, és azóta nem lépett be. Ezért bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel, azonkívül, hogy a kamionnak bolgár rendszámtáblája van – mondta Boriszov.

A szófiai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában. A londoni bolgár nagykövetséget a brit rendőrség tájékoztatta erről.

A BNR bolgár közszolgálati rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a kamiont 2017. június 19-én regisztrálták Bulgáriában, a jármű másnap elhagyta az országot, és azóta nem tért oda vissza.

 

A brit rendőrség 39 holttestet talált szerda hajnalban egy bolgár rendszámú kamionban a délkelet-angliai Essex megyében. A rendőrség a mentők értesítése alapján vonult ki Thurrock városának Waterglade nevű ipari parkjába, ahol a kamion parkolt.

Az első vizsgálatok szerint a jármű múlt szombaton lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőben. A kamion 25 éves észak-írországi sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A rendőrség egyelőre nem tudja, honnan érkeztek az áldozatok, azonosításuk feltehetően hosszú időt vesz igénybe.