hirdetés

Rengeteg a halott, már több mint negyven áldozata van az ankarai brutális terrorakciónak és robbantásnak. A sérültek száma is több mint száz. A pokolgép egy gépkocsiba volt elrejtve, amely a helyi buszpályaudvarnál a belvárosban lépett működésbe. Öt hónap alatt ez már a harmadik terrormerénylet. Magyarok nem voltak a környéken, és a sérültek közt sincsenek.

ankara buszpályaudvar robbantás

A kormányzó tájékoztatása szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsit a város központjában lévő Kizilay tér mellett repítette levegőbe egy öngyilkos merénylő. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a robbanószerrel megtömött autó akkor robbant fel, amikor a tér egyik buszmegállójában hátulról belerohant az egyik buszba. A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt. A helyszínre sok tűzoltót és mentőt vezényeltek. A teret a hatóság lezárta attól tartva, hogy második robbanás követheti az elsőt.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az eseményt követően rendkívül ülésre hívta össze a biztonsági tanácsot. A mostani merényletet az előzővel ellentétben ugyan nem a város kormányzati negyedében hajtották végre, hanem az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében, a robbantás így is mindössze 300 méterre történt a belügyminisztérium épületétől.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a török kormányra hivatkozva éppen két nappal ezelőtt adott ki egy figyelmeztetést, miszerint terrortámadás történhet a török főváros központjában. A nagykövetség ezért arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék az esetleges terrortámadás környékét is.

Még nincs egy hónapja, hogy 29-an meghaltak, 81-en pedig megsebesültek Ankarában egy robbantásos merényletben, amelynek elkövetését a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára.

Az első nyomok azt sugallják, hogy a PKK vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a vasárnapi terrortámadást – mondta egy török biztonsági tiszt.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az IÁ is bármikor követhet el ilyen brutális merényletet. Sőt nekik az érdekük a zavarkeltés, nem a kurdoknak. A kurdokra kenni ezt a merényletet a török kormány fő célja is lehetne, hisz régi riválisuk, és jobban szeretnék őket már valahogy kiszorítani a török parlamentből is. Ráadásul a kurdok a népük elleni török mészárlásokat sem felejtették még el, és mindez Erdogánéknak kapóra jön, hogy itt a terror idején, őket is terroristáknak nyilvánítsák és teljesen felszámolják.

A törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) közleményben ítélte el a vasárnapi öngyilkos merényletet, és mély együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A HDP-t megnyilatkozása azért fontos, mert a pártot gyakran azzal vádolják, hogy Kurdisztáni Munkáspárt politikai szárnya. A párt ezt tagadja.

A nemzetközi közösség vezetői elítélték a vasárnapi ankarai merényletet, és részvétüket nyilvánították az áldozatok miatt.

Francois Hollande francia elnök kifejezte mély együttérzését a török néppel. „Franciaország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harc folytatásában” – olvasható Hollande üzenetében. A francia államfő nem sokkal korábban az Elefántcsontparton elkövetett merénylet miatt is adott ki közleményt. A Grand-Bassam üdülővárosban történt támadásban egy francia állampolgár is meghalt.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt írta a török elnöknek és a kormányfőnek küldött üzenetében, hogy mély szomorúsággal tölti el a szörnyű tett. „A terroristáknak fel kell fogniuk: bármennyire gyilkos is gyűlöletük, nem tudnak sem megtörni, sem megingatni bennünket. A nemzetközi közösség szigorúan, egységesen és határozottan meg fogja torolni tetteiket” – szögezte le.

David Cameron brit kormányfő megdöbbentőnek, Vlagyimir Putyin orosz elnök embertelennek nevezte a merényletet.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt írta közleményében: „Semmi nem indokolhatja az ilyen kegyetlen erőszakot. A NATO-erők együtt érzők Törökországgal, és mellette állnak, eltökéltek abban, hogy felveszik a harcot a terrorizmus minden formájával szemben.”

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig azt közölte: „Megerősítjük, hogy szilárd szövetségese vagyunk a NATO-tag Törökországnak a mindannyiunkat fenyegető terrorizmus elleni harcban.”

Elítélte a merényletet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.