hirdetés

Dráma Namíbiában. Több mint 5000 halott fókabébit mosott partra a tenger Walvis Bay város közelében a Pelican Point -félszigeten. A természetvédők nem tudják mi okozta a soha nem látott tragédiát. A bébi fókák tetemeiből vett szövetmintákat Dél-Afrikába küldték ott van ugyanis csak labor, amely megtudja mondani mi okozhatta a fókák pusztulását.

 

A szervezet által készített drónfelvételeken látszik, hogy halott kisfókák ezrei hevernek szerteszét a tengerparton a fókatelepeiről és delfiniskolájáról híres, a turisták körében kedvelt Pelican Point-félszigeten.

Korábban is minden évben megfigyeltek néhány nőstényt, amely a megfelelő mennyiségű élelem hiányában megszabadult a magzatától, de ilyen méretű tömeges vetélés még nem történt – állítja az Ocean Conservation Namibia.

A namíbiai halászati minisztérium is megerősítette a fókavetélések “abnormálisan nagy” számát, de nem közölt konkrét adatokat, és a jelenségre sem tudott magyarázatot adni.

Az OCN szerint a tömeges vetélés legvalószínűbb oka, hogy a félsziget térségéből valamiért eltűntek a halak, amelyek a fókák fő táplálékát jelentik, de lehet szó mérgezésről vagy betegségről is.

A civil szervezet és a minisztérium együtt keresi a magyarázatot a fókapusztulásra. A boncolás során kinyert szövetmintákat a Dél-afrikai Köztársaságba küldik vizsgálatra, mert Namíbia nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

Az éhezés verzióját alátámasztani látszik, hogy az érintett populáció egyedei kissé soványnak látszanak más fókatelepek lakóihoz képest.

Hasonló tragédia történt már Namíbiában 1994-ben, amikor az éhínség miatt a Pelican Point fókapopulációjának az egyharmada pusztult el.

( te )