hirdetés

Egy férfi megpróbált behatolni hétfőn egy brit légitámaszpontra, amelyet az amerikai hadsereg használ. Az amerikai katonák lövéseket adtak le, hogy feltartóztassák az ámokfutót, akit sikerült úgy elkapniuk, hogy életben maradt.  Az incidens a Londontól mintegy 124 kilométerre északkeletre, a Suffolk megyében lévő Mildenhall légitámaszpontnál történt. A Mildenhall bázison mintegy 3100 amerikai katona teljesít szolgálatot. A támaszponton amerikai és NATO-gépeket töltenek fel üzemanyaggal.
File photo dated 08/01/15 of American Air Force Base RAF Mildenhall in Suffolk. Suffolk Police says officers are responding to reports of a "significant incident at RAF Mildenhall", amid reports of a car trying to ram the gates.Amerikai katonák lövéseket adtak le, és elfogtak egy férfit horzsolásokkal és zúzódásokkal, majd őrizetbe helyezték,
áll a suffolki rendőrség szűkszavú közleményében, amely szerint senki másnak nem esett baja. Az incidens után a bázist másfél órára lezárták.

Egy névtelenül nyilatkozó biztonsági illetékes azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a brit hatóságok a nyomozás mostani szakaszában nem kezelik terrorgyanús esetként az incidenst, a suffolki rendőrség foglalkozik vele, és terrorellenes szakértőket nem vontak be.

Tavaly egy brit bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy iszlamista szélsőségest, Junead Khant, aki előző évben, áruszállítónak adva ki magát felderítő tevékenységet folytatott Mildenhall és két másik bázison. Az ítélet szerint a férfi amerikai katonákat akart meggyilkolni, közúti balesetet okozva gépkocsival, majd késsel és feltehetően házi készítésű pokolgéppel akart rájuk támadni.