hirdetés

Bekeményített Törökország. Elállnak az Európai Unióval nemrég kötött, az illegális migráció visszaszorítását célzó március 18-i megállapodástól, ha Brüsszel nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit. A török elnök, aki igen diktatórikus módon irányítja országát, hisz az őt kritizáló újságírók rendre börtönbe kerülnek, úgy tűnik,  az unióval sem kényeskedik. Recep Tayyip Erdogan török elnök a megállapodást kész felbontani. 

orbán-erdogán

A visszafogadási egyezménynek pontos menetrendje van, és ha az Európai Unió nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor Ankara sem hajtja végre a megállapodás ráeső részét – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai államfői rezidencián.

Az ígéretből még mindig nem érkezett semmi. Remélem, jön – mondta a keménykezű török elnök, Erdogan.

Mint ismeretes, az Európai Unió a március 18-án kötött megállapodásban beleegyezett, hogy felgyorsítja a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához már korábban felajánlott hárommilliárd euró kifizetését. Amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor az unió 2018 végéig további hárommilliárd eurót folyósít Törökországnak.

Az unió egyúttal a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamat felgyorsítását ígérte, illetve előrelépést Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Törökország mindenkit visszafogad, akit Európa küld, azonban maga a visszafogadás csak az érintett ország jóváhagyásával és hozzájárulásával mehet végbe – mondta Erdogan. A török elnök bírálta az európai vezetőket, úgy fogalmazva, hogy azok a fokozatosan bonyolódó menekültválságra szerinte túl későn kezdték el keresni a megoldást.