hirdetés

Nem nyugszik a Calbuco
2015-05-02 06:56

Ismét kitört a chilei Calbuco vulkán csütörtökön, az utóbbi hét napban immár harmadszor. Így már közel hétezer embert evakuáltak a hatóságok.

calbuco

A tűzhányó csütörtökön ismét füst- és hamufelhőt lövellt ki magából. Helyszíni beszámolók szerint az egyik, nagyjából 4 kilométer magas kilövellés fehér hamuréteggel borította be a környező településeket.

Ez az utóbbi kitörés jóval kisebb, mint a másik kettő volt – mondta Mahmud Aleuy chilei belügyminiszter-helyettes. Tájékoztatása szerint 2500 embert evakuálnak az újabb kitörés miatt, amely Chilében és Argentínában is fennakadásokat okozott a légi közlekedésben.

calbuco vulcan

Az előzőleg 44 éven át alvó vulkán múlt heti kitörése következtében mintegy 4500 ember kényszerült lakóhelye elhagyására. A Calbuco környékén több lakóház és iskolaépület is összeomlott a hamu súlya alatt. Az ország déli részében, a fővárostól 1300 kilométerre délre található tűzhányó az előző szerdán váratlanul lépett működésbe, kitörésének semmilyen előjele nem volt. A Calbuco vulkán legutóbb 1961-ben tört ki, az akkori kitörés hat hétig tartott.

(Fotó: AFP )