hirdetés

Miután tegnap elkezdte bezáratni a katalán szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákat, ma egyszerűen lelőtték a szavazó- és szavazatszámláló rendszert a spanyol rendőrség. Nem lesz függetlenségi szavazás, egyelőre.

katalán rendőrökA spanyol kormány katalóniai megbízottja bejelentette, hogy kiiktatták a vasárnapra tervezett függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét, teljes mértékig lehetetlenné téve a népszavazás megtartását, közölte az MTI. A spanyol hatóságok így akadályozták meg az általuk alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazást. 

Szintén szombaton, ezt megelőzően a katalán kormányzat szóvivője arról számolt be, hogy négy rendőr érkezett a helyi vezetés barcelonai távközlési és informatikai központjába, és várhatóan két napig ott is maradnak. A rendőrség és a spanyol belügyminisztérium nem erősítette meg az akció hírét, írja a Reuters híre alapján az MTI.

A katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) pénteken határozatban szólította fel a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt a mobiltelefonos applikációt, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova kell menniük voksolni a spanyol hatóságok által betiltott vasárnapi függetlenségi népszavazáson, amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított.

A spanyol kormány szombaton azt is bejelentette, hogy a szavazásra kijelölt 2315 iskola közül 1300-at már lezártak a rendőrök. A rendőrség a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákban lévő szülőket felszólította, hogy vasárnap 6 óráig hagyják el az épületeket. Sok helyen ugyanis a helyiek bejelentették, hogy a hétvégére az iskolákban maradnak, hogy a hatóságok ne tudják bezárni őket, és meg lehessen tartani a népszavazást. Addig jógaórákat, filmvetítéseket tartanak, piknikeznek az épületben.

A rendőrség azt is megtiltotta az iskolákban lévőknek, hogy bármilyen kampányüzenetet kihelyezzenek. A katalóniai rendőrség parancsba kapta, hogy vasárnap hajnalig ürítsenek ki minden elfoglalt épületet, és akadályozzák meg a népszavazás megtartását, de ha mód van rá, nem alkalmazhatnak erőszakot.

Akárcsak korábban, a madridi kormányzat ezúttal is az alkotmánybírósághoz fordult a katalán helyi vezetés által október 1-jére kitűzött népszavazás miatt, a bírói testület pedig kimondta, hogy a népszavazás sérti a Spanyol Királyság egységének megbonthatatlanságát rögzítő alaptörvényt, s ezért fel is függesztette a referendum megtartását.